Budva drugi put ostaje bez bioskopa: Cadmus cineplex danas gratis, sjutra katanac

Iz ove kompanije čekaju još danas Opštinu da odgovori na njihovu ponudu u suprotnom kako je "Vijestima" rečeno ugovor će biti raskinut, pa otvaranja bioskopa neće biti u narednih četiri godine.

12464 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Cadmus cineplex
Foto: Cadmus cineplex

Kompanija "Lovćen film" zatvoriće u četvrtak bioskop "Cadmus cineplex" u kompleksu TQ Plaza nakon što nije postignut dogovor sa Opštinom Budva oko rješavanja poslovnih odnosa dvije strane.

Time nakon osam godina se gasi projekat koji od početka izazivao oprečna mišljenja, a na kraju i serije sudskih sporova i krivičnih prijava.

Ovim Budva ponovo ostaje bez bioskopa - nakon što je prije dvije decenije privatizovana firma "Zeta film" u sada već porušenoj zgradi, umjesto bioskopa napravljena je diskoteka.

"Povodom zatvaranja bioskopa odlučili smo da vam poklonimo još jedan nezaboravan dan. Danas će tokom cijelog dana sve će biti gratis - i ulaznice i koncesije. Mali poklon bioskopa vama koji ste nam uljepšali prethodnih osam godina. To će ujedno biti naš poslednji radni dan" poručuju iz Lovćen filma.

Iz ove kompanije čekaju još danas Opštinu da odgovori na njihovu ponudu u suprotnom kako je "Vijestima" rečeno ugovor će biti raskinut, pa otvaranja bioskopa neće biti u narednih četiri godine.

Opštini koja nema namjeru da zatvara bioskop su vezane ruke, jer je obavezana javnim pozivom kojim je prije osam godina i projekat dat Lovćen filmu da realizuje, skupštinskom odlukom ali i time da čeka odgovor Specijalnog državnog tužilaštva da li se još vodi izviđaj pošto je to tužilaštvo neke krivične odbacilo ali i uzimalo naknadno dokumentaciju za šta se još nije izjasnilo.

Lokalna uprava je pokrenula i više sudskih sporova kojima osporava ugovorni odnos koji je nekadašnja gradska uprava koju je vodio DPS zaključila sa Lovćen filmom.

Opština i konzorcijum Budva Sinepleks koje su činile kompanije Lovćen film i Art vista je 2014. zaključila osnovni ugovor kojim je predviđeno da lokalna uprava godišnje subvencionira sa 199.000 eura bioskop.

Ugovor je aminovala i Skupština, a Opština se obavezala da "Lovćen filmu" besplatno na 20 godina da oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza.

Tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović zaključio je, međutim, aneks ugovora, po kome Opština za 2015. i 2016. mora da isplati "Lovćen filmu" po 398.000 eura, odnosno subvencije za 2019. i 2020. godinu zakupa.

Njegov nasljednik Srđa Popović u martu 2015. pokrenuo je sudski proces za raskid aneksa ugovora oko izdavanja nepokretnosti.Sudski postupka preuzela je administracija Dragana Krapovića. Za proteklih sedam godina na račun "Lovćen filma" nije isplaćivana subvencija, pa je ta kompanija od Opštine obavezu naplaćivala prinudnim putem, aktiviranjem mjenica.

"Lovćen film" je sada spreman na brojne ustupke, međutim iz gradske uprave su izričiti da njih obavezuje javni poziv i skupštinska odluka.

A iz "Lovćen filma" sada Opštini nude da se odreknu:

"Tu prije svega mislimo da dogovorimo (izmijenimo) odnos po pitanju mjenica, korekcije takozvane revalorizacije rastom plata u revalorizaciju putem inflacija, ukidanje obaveza ili dijela obaveza koje JP Mediteran reklame ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, ukidanje obaveza ili dijela obaveza koje JS RTV Budva ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, ukidanje obaveza po pitanju parkinga zaposlenih koje JP Parking servis ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, povlačenje svih sudskih tužbi koje Lovćen film doo ima po prethodno navedenim pitanjima protiv Opštine Budva, kao i regulisanje problema uzurpiranog prostora u prizemlju i na prvom spratu bioskopa i tako redom. Naime, smatramo da bi brzim i lakim dogovorom o ovim temama otvorili prostor, ako su obje strane dobre i iskrene u namjeri, da priđemo najprije plaćanju vaših zaostalih obaveza, a potom i svim drugim otvorenim pitanjima”, ponuda je "Lovćen filma".

Bonus video: