Adžić: Nema upotrebe bojeve municije i eksploziva na Sinjajevini

Vježba se izvodi duže od deset godina, bez problema, kazao je ministar

15396 pregleda 26 komentar(a)
Sa protesta na Margiti 2020., Foto: Jelena Jovanović
Sa protesta na Margiti 2020., Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 02.02.2023. 18:52h

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator resora odbrane Filip Adžić poručio je da nema upotrebe bojeve municije i eksploziva na planini Sinajevini i da se vježba izvodi duže od 10 godina, bez problema.

On se oglasio nakon reakcije djela javnosti na informaciju GI "Sačuvajmo Sinjavinu" da se "oko 200 NATO vojnika penje na Sinjajevinu kako bi sjutra izveli vježbu uprkos obećanju Dritana Abazovića da na Sinjajevini neće biti nikakvih vojnih aktivnosti".

Oni su pozvali sve ljude koji imaju motorne sanke da sjutra dođu na Sinjajevinu i da zajedno pošalju poruku da ta planina "neće i ne može biti vojni poligon".

Adžić je na Fejsbuku napisao da će Vojska Crne Gore sa pripadnicima savezničkih i partnerskih država u narednih 10 dana u okolini Kolašina izvesti vježbu "Common Challenge 23", koja podrazumijeva uvježbavanje taktičkih postupaka i kretanja jedinica zimi, u planinskim uslovima.

"Vježba se realizuje na više lokacija, uključujući planine Bjelasicu i Sinjajevinu. Za realizaciju ove vježbe ne postoji potreba za korišćenjem posebnog vježbovno-strelišnog poligona", napisao je Adžić.

Adžić
Adžićfoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

"Vijesti" su uputile pitanja Ministarstvu odbrane, premijeru Dritana Abazovića i potpredsjednici Vlade i ministarki ekologije Ani Novaković Đurović o tome kakva je vojna vježba planirana, da li će se i koje oružje i naoružanje koristiti i kako komentarišu odlazak vojske na Sinjajevinu.

Oni su prije dolaska na vlast protestovali protiv uspostavljanja vojno-vježbališnog poligona na toj planini.

MO: Aktivnosti neće uticati na ugrožavanje sigurnosti

Iz Ministarstva odbrane su "Vijestima" odgovorili da će Vojska Crne Gore, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga više partnerskih država, u narednih deset dana u Kolašinu i okolini izvesti vježbovne aktivnosti koje podrazumijevaju kretanje jedinica i taktičke postupke u planinskim uslovima. Istakli su da su to radnje koje ne obuhvataju upotrebu bilo kakvih eksplozivnih sredstava.

"Vježba 'Common Challenge 23“ će biti realizovana na više lokacija, ali nijedna aktivnost neće uticati na ugrožavanje bilo čije sigurnosti, niti će remetiti život bilo kog stanovnika Crne Gore", naveli su iz tog resora.

"Čuvari Sinjavine": Nije pošteno izmišljati neprijatelje

U međuvremenu, oglasili su se i "Čuvari Sinjavine", grupa građana koja se godinama bori za zaštitu te planine.

"Umjesto uzbunjivanja javnosti informacijom da će naši i strani vojnici vježbati na Sinjavini, mi, čuvari Sinjavine, biramo da vjerujemo u dobre namjere vojnika koji danas gaze snijegom okovanom planinom i u zvaničnu informaciju da 'uvježbavaju kretanje jedinica zimi u planinskim uslovima'. U našoj organizaciji 'Čuvari Sinjavine' dvojica su od ukupno trojice ljudi koji su 2020. godine 51 noć proveli na Margiti, a svi koliko nas je, a ima nas oko hiljadu, spremni smo dati život za našu planinu. Ipak, cijenimo da nije potrebno, a ni pošteno, izmišljati neprijatelje, jer ukoliko zaista bude nužno da se planina opet brani, proći ćemo kao dječak iz basne 'Dječak i vuk', pa ako uprkos svim obećanjima da će poništiti odluku o uspostavljanju vojno-vježbališnog poligona, vojska počne sa artiljerijskim gađanjem, planina ostati nezaštićena. Zbog toga, čvrsto uvjereni da iza ove lakrdije sa uzbunjivanjem javnosti ne stoje interesi, pozivamo sve iskrene ljubitelje i čuvare Sinjavine, da ne 'ratuju' uzalud sa našom vojskom, jer naša namjera nije da bilo kome ograničavamo prolaz planinom, ukoliko dolazi sa najboljim namjerama", poručio je Radoje Čobeljić.

Sa protesta početkom 2022.
Sa protesta početkom 2022.foto: Privatna arhiva

U ime grupe građana "Čuvari Sinjavine" on je vojnim vlastima poručio da im se obmana i manipulacija neće isplatiti:

"I da smo u bilo kom trenutku spremni da budemo žive mete, ako kojim slučajem započnu artiljerijsko gađanje na planini koja nas hrani i napaja čistom vodom. Još jednom pozivamo Vladu Crne Gore, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministra Filipa Adžića, koij su sa nama protestovali na Sinjavini, da hitno ponište odluku o uspostavljanju vojno-vježbališnog poligona, a čelnike Opština koje gravitiraju Sinjavini, da učine ono što čeka od 2018. godine - proglase ovu planinu parkom prirode", kazao je Čobeljić.

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Danas ćete "samo" da šetate, a sjutra?

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu su izrazili protest zbog odluke Ministarstva odbrane da "na Sinjajevinu danas pošalje preko 200 NATO vojnika".

Kazali su da je minimum njihovih zahtjeva poništavanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine za regionalni park prirode.

"Još jednom se pokazalo da se obećanjima iz Vlade ne može vjerovati, jer prvo su rekli da vojnog poligona neće biti, potom da nikakvih vojnih aktivnosti neće biti, a sada pokušavaju da nam bace prašinu u oči i ubijede nas da neće biti nikakvih vatrenih gađanja. Prekršite dva obećanja, a očekujete da vjerujemo u treće? Za šta Vi nas smatrate", navodi se u saopštenju.

GI Sačuvajmo Sinjajevinu margita
foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Kazali su da je ministar Adžić, rekavši da "neće biti vatrenih gađanja", demantovao premijera Dritana Abazovića da neće biti nikakvih vojnih aktivnosti, "jer aktivnosti evo ima".

"Danas ćete da 'samo' šetate, a sjutra? Sjutra ćete reći da minobacači ne štete životnoj sredini u stilu Predraga Boškovića. Ne kaže naš narod uzalud “pusti muvu na nos, ona hoće u usta”, danas hoćete da nam otkinete mali prst, a sjutra ruku iz ramena. Sigurno je i to za dobro nas i našeg potomstva? Kao što je Janko Vukotić nama ostavio u amanet i na ponos Bojnu Njivu, tako mi želimo da onima posle nas ostavimo zdravu i ekološku Sinjajevinu", dodaje se u saopštenju.

Iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu su nazvali skandaloznim i nepoštenim pokušaje pojedinaca da, kako su kazali, ospore iskrenost njihovih namjera u odbrani Sinjajevine. "Pokušaji da nas proglasite za anti sve i svašta su prizemni, i neljudski, mi smo jasno pro Sinjajevina i pro ekološka Crna Gora i tačka. Minimum naših zahtjeva je poništavanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine za regionalni park prirode".

"Zato pozivamo sve građane koji su u prilici da nam se sjutra pridruže na Sinjajevini i zajedno poručimo da ne želimo vojni poligon na Sinjajevini. Mi u prazna obećanja ne vjerujemo za razliku od pojedinaca koji sebe nazivaju čuvarima, ali su večeras udobno smješteni u svojim kućama i hrabro napadaju one koji su večeras na Margiti da istinski čuvaju Sinjajevinu", navode u saopštenju Milan Sekulović, Novak Tomović, Zoran Knežević, Persida Jovanović, Miodrag Mijo Rakočević i Radoš Rašo Vučinić, koji, kako su naveli, večeras spavaju na Margiti na Sinjajevini.

Bonus video: