Glavni grad oročio novac za novu vlast

Iz Glavnog grada tvrde da je stavljanje na štednju 10 miliona eura “besteretni pravni posao”, da je deponovanje sredstava i do sada bila praksa, ali nisu kazali i koliko je ušteđeno na taj način

33879 pregleda 41 komentar(a)
”Budućoj upravi ostavljamo značajnu rezervu”: Vuković, Foto: Boris Pejović
”Budućoj upravi ostavljamo značajnu rezervu”: Vuković, Foto: Boris Pejović

Glavni grad Podgorica ne odgovara kolika se dobit očekuje od 10 miliona koje su na godinu dana oročili u Erste banci. “Vijestima” su kazali da bilo koja gradska uprava novac iz banke može podići bilo kada, uz to da može i da ostvari dobit.

Nisu odgovorili i na osnovu čega i kako je donijeta odluka o oročavanju, osim da je odluku donijela gradska uprava. Nisu odgovorili i da li je oročavanje novca predviđeno budžetom za 2023. godinu. Iz Sekretarijata za finansije Glavnog grada kazali su da je oročavanje novca i do sada bila praksa, ali nisu rekli kada i koliko je na taj način postignuta ušteda, odnosno dobit.

Informaciju o oročavanju novca objavio je prije dva dana na Tviteru gradonačelnik Ivan Vuković:

”Nakon finansijski najuspješnije godine u istoriji Glavnog grada, gradska uprava donijela je odluku o oročavanju 10 miliona eura! U susret brojnim izazovima koje čekaju Crnu Goru, budućoj gradskoj upravi ostavljamo značajnu finansijsku rezervu, dok Grad nastavlja normalno da funkcioniše”, napisao je on.

Iz Pokreta Evropa sad, čiji je zamjenik predsjednika najozbiljniji kandidat za novog gradonačelnika, kazali su juče “Vijestima” da su od Glavnog grada, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, tražili podatke o oročenih 10 miliona.

”U 2022. godini Glavni grad je zabilježio rekordno ostvarenje budžeta, te je zahvaljujući brojnim realizovanim projektima omogućen nastavak najintenzivnijeg razvoja Podgorice u njenoj istoriji. Imajući u vidu rezultate ostvarene u 2022. godini, a u svjetlu brojnih finansijskih izazova koji Crnu Goru očekuju u ovoj godini, uprava Glavnog grada donijela je odluku o oročavanju 10 miliona eura. Podsjećamo da je 2022. finansijski najuspješnija godina u istoriji Podgorice, te da je budžet realizovan u rekordnom iznosu od 121 milion eura, što je za 34 miliona eura ili za čak 50 odsto više u odnosu na ostvarene prihode u 2021. godini, te na činjenicu da je nakon izuzetno uspješne godine, Glavni grad prenio oko 21 milion eura u 2023. godinu. Dio prenijetih sredstava (10 miliona eura) je oročen, i predstavlja značajnu finansijsku rezervu, a osim toga, Grad će prihodovati dodatna finansijska sredstva po osnovu štednje”, piše u odgovorima koje su dostavili “Vijestima”.

Sjedište Glavnog grada
Sjedište Glavnog gradafoto: Luka Zekovic

Kazali su i da su, u cilju pribavljanja najpovoljnije ponude, uputili zahtjev na više adresa i dobili ponude od tri banke. Sredstva su, kako su rekli, na 12 mjeseci oročena u Erste banci.

”Ugovorom je predviđena mogućnost raspolaganja sredstvima i prije isteka roka oročenja od godinu dana, uz mogućnost ostvarivanja prava na kamatu do dana razročenja, pa je upravo zbog toga Glavni grad i potpisao tri ugovora o oročenju na iznos od pet, tri i dva miliona eura, kako ni u jednoj varijanti ne bi postojala ni najmanja bojazan da u slučaju potrebe navedena sredstva neće biti na raspolaganju bilo kojoj gradskoj upravi, a sve to uz mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda za Glavni grad”, kazali su iz Sekretarijata za finansije Glavnog grada.

Na pitanje da li je novac oročen kako buduća lokalna vlast ne bi mogla da koristi oročena sredstva, kazali su da, u odnosu na to da je “ugovorom predviđena mogućnost raspolaganja sredstvima i prije isteka roka oročenja od godinu dana, uz mogućnost ostvarivanja prava na kamatu do dana razročenja” jasno “da ovaj korak predstavlja samo nastavak odgovorne politike ove gradske uprave”.

”Te da je isti u najboljem interesu ove institucije i građana Podgorice”, tvrde iz gradske uprave.

Dodali su da je “u pitanju besteretni pravni posao za Glavni grad, te da je deponovanje sredstava i do sada bila praksa i da su i prethodne gradske uprave u različitim bankama deponovala značajna finansijska sredstva”.

”Nekada i po više puta u toku godine, a sve u zavisnosti od procjene okolnosti i mogućnosti, a isključivo sa ciljem prihodovanja dodatnih sredstava za Glavni grad”.

Demokratska partija socijalista (DPS), izgubila je u oktobru vlast u Podgorici, nakon 24 godine. Nosilac liste bio je Vuković.

Međutim, do formalne smjene vlasti još nije došlo, jer predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, iz redova DPS, ne dozvoljava članovima tog tijela da proglase konačne rezultate izbora, dok Ustavni sud ne odluči o žalbama.

Ustavni sud, međutim, nema kvorum za rad skoro pet mjeseci.

Bonus video: