Studentski dom u Nikšiću: Grijalice zabranjene i kada grijanje ne radi

Studenti su istakli da im je kućnim redom zabranjeno unošenje grijalica, ali da to oni ipak rade jer je to, kako tvrde, jedini način da se zagriju

22029 pregleda 16 komentar(a)
Studentski dom “Onogošt”, Foto: Svetlana Mandić
Studentski dom “Onogošt”, Foto: Svetlana Mandić

Nakon dva dana bez grijanja u studentskom domu “Onogošt” u Nikšiću, ono ponovo radi. Direktor doma Ivan Jovović kazao je za “Vijesti” da je bio u pitanju kvar na ventilu koji je riješen, a studenti navode da su objavom na društvenim mrežama željeli da skrenu pažnju na problem koji nije od juče.

”Čekalo se dva dana jer na našem tržištu neophodnih rezervnih djelova za ventil nije bilo. Studentima koji borave u domu obezbijedili smo grijalice i nisam upoznat da je nekome onemogućeno da ih dobije”, kazao je Jovović.

Studenti, međutim, kažu da je to problem koji traje odavno.

”Posljednja dva dana nismo imali grijanje, ali nijesu problem ta dva dana. Nama grijanje uključuju u kasnim poslijepodnevnim satima, u šest-sedam sati, i ovaj problem traje odavno. I prošle godine smo se takođe žalili i to se riješilo tako što su nakon medijskih objava i naših žalbi uključili grijanje”, kazao je student koji je, kako reče, zbog ispitnih obaveza morao da dođe prije početka drugog semestra.

Studenti su istakli da im je kućnim redom zabranjeno unošenje grijalica, ali da to oni ipak rade jer je to, kako tvrde, jedini način da se zagriju.

”I kada je uključeno grijanje, bez grijalica se ne može ostati u sobi”, tvrdi jedna studentkinja.

Hotel 'Onogošt'
Hotel "Onogošt"foto: Svetlana Mandić

Direktor doma je potvrdio da je studentima zabranjeno unošenje grijalica, ali da su im prethodna dva dana upravo oni davali grijalice dok se problem ne riješi.

”Razlog zabrane unošenja grijalica je znatno povećavanje potrošnje struje. Kada je lijepo vrijeme studenti koji su u sobama sa južne strane, otvore balkonska vrata jer im je u sobama toplo, a grijanje radi, još i oni uključe grijalice. Narednih dana sprovešćemo kontrolu u svim sobama kako bi utvrdili da li studenti poštuju pravila i kućni red”, kazao je Jovović.

Studenti tvrde da u čitaonici uopšte nema grijanja i da je tu prostoriju bolje zaobilaziti.

”Što se čitaonice tiče, u pitanju je veći problem. Prošle godine je, najvjerovatnije zbog sjedenja na njemu, polomljen radijator. To smo popravili, a onda se situacija ponovila. Riješićemo i to uskoro. Tačno je da smo prošle godine imali češćih kvarova, ali to više nije slučaj. Sistem grijanja je sada tako podešen da se nakon što dostigne određenu temperaturu, a to je 23 stepena, sam gasi”, tvrdi direktor Doma.

Kapacitet Doma je 260 mjesta, a trenutno je prisutno oko polovine akademaca.

Bonus video: