Bez garaže za kolašinska skijališta bar do septembra 2024.

Izvođač radova uveden je u posao 19. septembra minule godine, a ugovoreni rok za izgradnju garaže za potrebe kolašinskih skijališta je 730 dana

14558 pregleda 12 komentar(a)
Gradnja planirana u više faza (animacija), Foto: Uprava
Gradnja planirana u više faza (animacija), Foto: Uprava

Završetak prve faze gotovo deset miliona vrijedne višeetažne garaže za potrebe kolašinskih skijališta, obećane još za vrijeme Vlade Duška Markovića, ne može se očekivati prije septembra 2024. godine.

To se može zaključiti iz odgovora Uprave za kapitalne investicije na pitanja “Vijesti”, koja su se odnosila na planove oko tog projekta koji bi trebalo da riješi saobraćajni haos na Bjelasici.

Izvođač radova, objašnjavaju iz Uprave za kapitalne investicije, uveden je u posao 19. septembra minule godine, a ugovoreni rok za izgradnju je 730 dana.

”Izvođeni su pripremni i zemljani radovi, koji su obustavljeni krajem novembra usljed nepovoljnih vremenskih uslova. Radovi će biti nastavljeni kada se steknu povoljne vremenske prilike”, saopštili su iz Uprave.

Utisak izuzetno uspješnog početka zimske turističke sezone na kolašinskim skijalištima minulog vikenda, osujetile su velike gužve i kolone na putu do skijališta i evidentan nedostatak parking prostora. Takvo stanje ponavlja se gotovo tokom svake sezone od kako je državno skijalište otvoreno. Iako je dva puta parking Ski-centra Kolašin 1600 proširivan, pa sada, kako tvrde iz preduzeća Skijališta Crne Gore (SCG), ima oko 600 mjesta, ispostavilo se da je pretijesan s obzirom na broj posjetilaca i unaprijeđenu skijašku infrastrukturu. Tome doprinosi i činjenica da je prostor za parkiranje nadomak skijališta koje je u vlasništvu kompanije Zorana Bećirovića značajno smanjen, zbog gradnje hotela...

Iz Uprave su pojasnili da je usaglašeni idejni projekat garaže čekao saglasnost glavnog državnog arhitekte od decembra 2020. godine do oktobra 2021. Nakon toga, tvrde u Upravi, nastavljena je izrada i revizija projektne dokumentacije, kao i pribavljanje uslova i saglasnosti na buduće priključenje na elektroenergetsku infrastrukturu.

Objekat je planiran za potrebe oba skijališta i sastoji se od pet etaža, kaskadno raspoređenih “tako da prate postojeću topografiju terena”.

”Izgradnja objekta planirana je fazno, pri čemu svaka faza čini tehničko-tehnološku i funkcionalnu cjelinu koje će nakon završetka izgradnje biti predate korisniku na upotrebu. Ukupna bruto-površina objekta je 49.067,37 metara kvadratnih, a površina I faze koja je predmet ugovora je 22.540,75 metara kvadratnih. Broj parking mjesta predviđenih u I fazi je 626 za putnička vozila i osam mjesta za autobuse. Ugovor se realizuje po principu ‘projektuj i izgradi’, a ugovorena vrijednost iznosi 9,979 miliona eura”, odgovoreno je “Vijestima”.

Prvo idejno rješenje za garažu još 2019. državi je poklonila Bećirovićeva kompanija. Međutim, iz razloga koji još nijesu zvanično objašnjeni, od tog idejnog rješenja odustalo se nakon raspisivanja tendera u decembru 2019. godine, kada je posao izgradnje prve faze garaže dobila kompanija Bemax, koja je i radila drugo idejno rješenje na koje je dao saglasnost glavni državni arhitekta. Garaža bi, nakon završetka svih faza, trebalo da ima više od 1.300 mjesta za automobile i 20 za autobuse.

Glavni državni arhitekta u saglasnosti na idejno rješenje precizira i da je taj objekat namijenjen za “dnevne skijaše”, dok preporučuje da “parking za turiste koji dolaze sopstvenim prevoznim sredstvom u cilju višednevnog boravka, treba obezbijediti na sopstvenoj parceli objekta u koji su smješteni”.

U međuvremenu, odnosno do kraja ove godine, Opština Kolašin planira gradnju višeetažne garaže u užem centru grada. Kako je planirano, taj objekat koštaće 200.000 eura, a predviđen je Programom uređenja prostora i urbane sanacije. Broj parking mjesta biće poznat, saopštili su iz lokalne uprave, nakon izrade projektne dokumentacije.

U Kolašinu, za sada, niko ne pominje planove od prije nekoliko godina, kojima je bilo predviđeno da, u cilju rasterećenja saobraćaja prema skijalištu, Opština omogući lokaciju po sistemu P+R (park and ride). To bi, kako je tada objašnjavano, bio način da posjetioci skijališta putničke automobile parkiraju na ulazu u grad i do skijališta putuju autobusom.

Bez zastoja na putu, posjeta dobra

Za razliku od minulog vikenda, juče nije bilo zastoja na putu prema kolašinskim skijalištima, a više reda uvedeno je i na parkinzima.

Kako su “Vijestima” nezvanično kazali u kolašinskoj policiji, pomagala im je patrola iz Mojkovca, što olakšava regulisanje saobraćaja na devet kilometara puta od grada do Bjelasice.

Drugačija je, objašnjavaju, i organizacija na parkinzima, a danas će im pomoći i bjelopoljski policajci.

U državnom skijalištu zadovoljni posjetom
U državnom skijalištu zadovoljni posjetomfoto: Dragana Šćepanović

Na državnom skijalištu Kolašin 1600 zadovoljni su posjetom, ali i činjenicom da se do ski-staza stiže bez čekanja u kolonama na putu. Istakli su da je juče na terenu bila i Komunalna policija, kao i veći broj službenika policije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na prekjučerašnjem sastanku načelnika Odjeljenja bezbjednosti Zorana Braunovića sa predstavnicima nadležnih gradskih službi i skijališta, dogovorena su rješenja kojim bi trebalo da se bolje organizuje saobraćaj prema skijalištima. To se, između ostalog, odnosi i na autobuse, koji su minulog vikenda na parkinzima ski-centra, zbog gužvi, pravili mnogo problema. Jedna od ideja je i da oni ubuduće budu parkirani u gradu, a da se gosti kombijima prevoze do Bjelasice. Takođe, sva vozila bez adekvatne zimske opreme biće odmah isključivana iz saobraćaja, odnosno automobilima sa ljetnjim gumama neće se moći put planine.

Bonus video: