Vjetar u jedra domaćoj proizvodnji

"Proizvedite kvalitetan, standardizovan proizvod, iz strogo kontrolisanog uzgoja i prepustite nam plasman", poziv je Dragana Bokana domaćim proizvođačima
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2017. 07:44h

Kompanija Voli u petak je svečano otvorila Logističko distributivno otkupni centar (LDC), na Bulevaru Zetskih vladara u Podgorici.

Izgrađen je u planiranom roku, a visina investicije je 11,8 miliona eura.

LDC Voli otvorili su predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Pol Foley i predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Dragan Bokan.

"Ima dana koji obilježe karijeru, pa i sam život na poseban način. Srećan sam što imam priliku da značaj jednog takvog dana podjelim sa vama. Izuzetna je čast stati ispred ovakvog poslovnog objekta, impresivnog formata i karakteristika, kao domaćin gostima koji su u samom političkom i poslovnom vrhu. Veoma sam počastvovan što nam je premijer učinio čast svojim dolaskom, ali i pokazao senzibilitet za važnost podrške koju pruža država, stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta, jer je ozbiljnim privrednicima jedino to i potrebno”, kazao je Bokan.

On je naveo da se uslovi za poslovanje u Crnoj Gori iz godine u godinu unapređuju i poboljšavaju, što otvara prilike za proizvođače da razvijaju svoje firme, jačaju brend, stvaraju konkurentne, zdrave, standardizovane proizvode, koji će podstaći tržište da se sve više okreće domaćem proizvodu.

“Kada se govori o Voliju sa ekonomskog stanovišta, obično se potencira da je Voli na takozvanoj bijeloj listi poreskih obveznika. To je nešto što ne treba isticati kao specifičnost, jer suštnski za svako ozbiljno preduzeće, ta dilema da li da izmiruje obaveze prema državi ili ne - ne treba ni da postoji. Naša je obaveza da damo svoj doprinos smanjenju sive ekonomije i funkcionisanju pravne države”, kazao je Bokan.

On je kazao da kada je u prilici da govori o Voliju, često i na prvom mjestu spomene svojih 2.116 radnika.

“Biti najveće preduzeće po broju zaposlenih posebna je odgovornost. Kada o Voliju govorim u brojkama, ne spominjem često, ali je značajno - za prethodnih osamnaest mjeseci smo investirali preko 22 miliona eura. Krajem juna smo otvorili hipermarket u Ulcinju, u koji je uloženo 2,5 miliona eura. U ponedeljak otvaramo premijum market u centru Nikšiča. U ovaj objekat koji se prostire na 1.000 m2, uloženo je 2 miliona eura. Sredinom četvrtog kvartala, završava se izgradnja Našeg diskonta, strateški veoma bitnog objekta, koji će na 14.000m2, ponuditi sasvim novo iskustvo trgovine”, naveo je Bokan.

Kompanija Voli, kako je naveo Bokan, ima snagu i volju, a i podršku najznačajnijih privrednika regiona, da budemo oslonac i vjetar u jedra domaćoj proizvodnji.

"Možemo parirati najrazvijenijim sistemima u inostranstvu. Imamo kapaciteta da otkupimo kompletan plasman, a viškove izvezemo u region, na tržišta na koja smo tradicionalno upućeni. Na osnovu razgovora sa svojim partnerima iz okruženja, znam da postoji interesovanje i volja. Mogućnosti su otvorene. Želimo da naš crnogorski proizvod bude cijenjen u regionu, da budemo prvi izbor potrošača, da naš organski proizvod nađe mjesto u policama prestižnih regionalnih marketa”, kazao je Bokan navodeći da ovaj LDC predstavlja odličnu podršku razvoju turizma i da je njihova logistika dorasla potrebama Porto Montenegra, Luštice, Montenegro starsa, Portonovog, Amana i drugih.

"Samo partnerstvom, senzibilitetom za promjene i prilagođavanjem možemo postići mnogo. Onaj ko misli da može sam, ne mjenjajući se na bolje, nema perspektivu”, kazao je Bokan.

On se ime kompanije zahvalio vladinim i opštinskim službama na profesionalnosti i efikasnosti, na blagovremenom dobijanjem svih potrebnih dozvola, EBRD-u na podršci, kao i menadžerskom timu i radnicima Volija.

“Znam da nije uobičajeno, ali dozvolićete mi da budem sentimentalan danas i da kažem da sam ponosan na ljude koji čine kompaniju Voli”, kazao je Bokan.

Predstavnik EBRD-a Pol Foley, koji je i član Upravnog odbora kompanije Voli, kazao je da će Logističko distributivni centar zadovoljiti potrebe maloprodaje u Crnoj Gori.

"Napraviće veliku razliku za male preduzetnike, koji će moći da svoje proizvode ponude tržištu. Ovo je veliko dostignuće, multimilionska investicija. Centar je veličine 33 terena za košarku i više od stotinu kamiona će dnevno izlaziti odavde”, kazao je Foley.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da je država odlučna da svim svojim kapacitetima podrži uspješna preduzeća i kompanije, i sve one privrednike koji ostvaruju profit i izvršavaju svoje obaveze.

"Ne želimo da država bude najpoželjniji poslodavac - već to moraju biti sposobni i uspješni biznismeni koji imaju ideje i znanje da razvijaju i šire svoja poslovanja, i doprinose ukupnom razvoju. Danas smo upravo na jednom takvom mjestu, kod privrednika čija vizija i poslovno opredjeljenje stvaraju nove vrijednosti", rekao je Marković na otvaranju.

Kompanija Voli je, u skladu sa svojom tradicijom da otvaranja novih poslovnih jedinica obilježi donacijama, u susret otvaranju Logističkog centra donirala 34.920 eura Kliničko-bolničkom centru Crne Gore, za kupovinu uređaja i opremanje Klinike za neurologiju.

Izgradnju LDC Voli ozvaničili su prošle godine predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj, Suma Chakrabarti i Bokan. Projekat je realizovan kroz partnerski odnos EBRD i kompanije Voli u kojoj Evropska banka ima 15,7% učešća, na ime konvertibilnog otkupa udjela u vlasništu, što predstavlja prvo korporativno ulaganje kapitala ove banke u Crnu Goru.

LDC Voli osigurava kompletno integrisan logistički sevis koji će u potpunosti ispuniti sve zahtjeve snabdjevanja naročito u logistici hladnog lanca, odnosno prehrambenih proizvoda. Ugrađenja je nasavremenija oprema, koja zadovoljava sve svjetske standarde kvaliteta i osigurava maksimalnu energetsku efikasnost i ekološku prihvatljivost.

Uticaj koji će Logističko distributivno otkupni centar imati na širu društvenu zajednicu je veoma značajan, imajući u vidu da će podržati i podstaći domaću proizvodnju, plasmanom ne samo na teritoriji naše zemlje nego i u okruženju.

Galerija