Za ljekove preko 100 miliona eura

Prema planu “Montefarma”, za godišnju nabavku terapije za cističnu fibrozu biće izdvojeno oko 5,2 miliona

5416 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Za ljekove za cističnu fibrozu u ovoj godini biće izdvojeno oko 5,2 miliona eura, dok će nabavka vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koštati oko 300.000 eura.

To piše u Planu javnih nabavki za 2023. godinu, koji je objavila javna ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm”.

Prema planu, “Montefarm” će ove godine raspolagati sa 110.751.062 eura za nabavku roba, radova i usluga koje planira da realizuje do kraja ove godine.

Nabavka ljekova i medicinskih sredstava za potrebe javnih ustanova, ljekova koji se izdaju na ljekarski recept i onih koji su van Liste ljekova, transfuzija krvi, hitna medicinska pomoć i medicinska sredstva na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) koštaće oko 94 miliona eura.

Dodatno, za ljekove koji se koriste u zdravstvenim ustanovama biće izdvojeno devet miliona eura iz budžeta “Montefarma”, a za ljekove na recept dva miliona eura.

”Montefarm” u ovoj godini namjerava i da nabavi kancelarijski materijal, odnosno registratore, knjigovodstvene knjige, fascikle i drugi štampani materijal u vrijednosti od 23.000 eura, dok će nabavka benzina i dizel goriva koštati oko 49.586 eura, bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Za održavanje i servisiranje, pranje i čišćenje kao i osiguranje vozila “Montefarma” biće izdvojeno oko 22.000, a za osiguranje lica i imovine 30.000 eura.

Nabavka higijenskih i proizvoda za čišćenje koštaće oko 37.200 eura, a bezalkoholnog pića oko 4.000.

”Montefarm” u ovoj godini planira da adaptira poslovne prostore te ustanove, kao i apoteke koje posluju u njihovom sastavu. Betonski, zidarski, bravarski i molerski radovi koštaće bez uračunatog PDV-a oko 49.586 eura, a radovi na održavanju apoteka dodatnih oko 25.000. Za raznu kompjutersku opremu iz budžeta će platiti oko 51.000.

”Montefarm” je krajem prošle godine raspisao godišnje tendere za nabavku 24 vrste vakcina, vrijedan oko devet miliona eura, a ugovori su potpisani sredinom prošlog mjeseca. Među tim vakcinama su i one kojima je obavezna imunizacija djece protiv zaraznih bolesti.

Ustanova je prije dva dana raspisala i godišnji javni poziv za nabavku vakcine protiv HPV, a traženo je 4.545 bočica, vrijednosti 300.000 eura. HPV vakcinacija u crnogorskim domovima zdravlja počela je u septembru 2022, a primarna ciljna grupa kojoj je imunizacija namijenjena su djevojčice četvrtih razreda osnovne škole, uzrasta nakon desetog rođendana. Tražena je devetovalentna vakcina, koja štiti od tipova virusa koji uzrokuju karcinom grlića materice, a ponude se “Montefarmu” podnose do 22. februara ove godine.

Bonus video: