Bolnicu u Pljevljima grade na Malom logoru

Raspisan međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta opšte bolnice

5226 pregleda 10 komentar(a)
Lokacija na kojoj će se graditi bolnica, Foto: Goran Malidžan
Lokacija na kojoj će se graditi bolnica, Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta opšte bolnice u Pljevljima, koja bi se radila u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana Mali logor, preko puta sadašnje bolnice.

Glavni objekat bolnice je površine od 7,5 hiljada metara kvadratnih, a buduća bolnica imaće suteren prizemlje i dva sprata i ukupno 110 bolesničkih postelja.

Opšta bolnica Pljevlja pokriva opštine Pljevlja i Žabljak i jedna je od rijetkih u Crnoj Gori koja je paviljonskog tipa. Odjeljenja, laboratorija, RTG kabinet i ambulante smještene su u različitim objektima, što značajno otežava tretman pacijenata. Zbog nedovoljnih prostornih kapaciteta, Opšta bolnica je prinuđena da koristi prostorije Doma zdravlja Pljevlja za rad specijalističkih ambulanti.

Sadašnja bolnica u Pljevljima raspolaže sa 117 kreveta, a Odjeljenje hirurgije i interno odjeljenje su popunjeni u procentu od preko 90 odsto raspoloživih kapaciteta, dok je odjeljenje pedijatrije za vrijeme virusnih infekcija popunjeno u procentima koji takođe prelaze 90 odsto.

”Kapaciteti kojim raspolaže Opšta bolnica u Pljevljima nisu odraz stvarnih potreba jer se pojedine specijalističke usluge pružaju kroz ambulante, koje zbog nedovoljnih prostornih kapaciteta nije moguće sprovoditi kroz posebne organizacione jedinice - odjeljenja. Kao posljedica navedenog, nije moguće obezbijediti pružanje zdravstvene zaštite na neophodnom nivou, zbog čega je neizbježno upućivanje pacijenata u druge zdravstvene ustanove. Novi objekat Opšte bolnice obezbijediće nemjerljivo bolje uslove za rad medicinskog osoblja, omogućiti blagovremeno, sveobuhvatno i potpuno pružanje zdravstvene zaštite korisnicima usluga, stvoriti preduslove, kako za ostanak tako i za dolazak ljekara i uopšte medicinskog kadra u Opštoj bolnici Pljevlja. Realizacijom ovog projekta stvoriće se pretpostavke za poboljšanje uslova života svih stanovnika opština Pljevlja i Žabljak i omogućiti njihov dalji razvoj”, navodi se u obrazloženju konkursnog zadatka.

Bonus video: