Broj "112" prošle godine u Crnoj Gori pozvan više od 220 hiljada puta

"Pozivima na ovaj broj koordinirano je 55 akcija spašavanja u planinama u kojima je spašena 91 osoba, od kojih 12 crnogorskih i 79 stranih državljana", navodi se u saopštenju MUP -a

4448 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ilustracija, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

U Crnoj Gori je u toku prošle godine na broj "112" ostvareno 220.220 poziva, dok je u 14.997 slučajeva bio neophodan angažman raznih hitnih službi.

To je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova povodom 11. februara, Dana Evropskog broja "112".

"Pozivima na ovaj broj koordinirano je 55 akcija spašavanja u planinama u kojima je spašena 91 osoba, od kojih 12 crnogorskih i 79 stranih državljana", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsjećamo, evropski broj za hitne situacije "112" uveden je kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policiju, hitnu pomoć i službe zaštite i spašavanja), koristeći isti broj bilo gdje na području Evropske unije.

U saopštenju se dodaje da je uvođenjem ovog broja, Crna Gora na svom evropskom putu "ispunila obavezu koja je sa stanovišta bezbjednosti značajna za sve njene građane, ali i turiste".

Dodaje se da je "112" jedinstvena ulazna tačka za sve hitne pozive preko kojeg građani i turisti koji su na proputovanju kroz EU "mogu dojaviti svaku hitnu situaciju u kojoj su ugroženi ljudski životi, imovina ili životna sredina, čime se maksimalno skraćuje vrijeme reagovanja i unapređuje kvalitet odgovora nadležnih hitnih službi".

"Broj "112" u Crnoj Gori je u funkciji 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini, na čitavoj teritoriji države a sposobnost primanja hitnih poziva na stranim jezicima (engleski, italijanski, ruski i albanski)", navodi se u saopštenju MUP -a.

Ističe se da Operativno komunikacioni centar "112" na jedinstvenoj platformi funkcioniše kroz tri centra raspoređena u Podgorici, Bijelom Polju i Baru.

"Osim policije, službi zastite i spašavanja i hitne medicinske pomoći, OKC112 pri pružanju pomoći angažuje i brojne druge službe ili operativne snage koje su svojom djelatnošću vezane za sistem zaštite i spašavanja (Vojska, Uprava pomorske sigurnosti, Gorske službe spašavanja, ronioci, lovci, kajakaši i dr)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: