Crna Gora potpisala Memorandum o razumijevanju za sajber bezbjednost sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

"Riječ je o prvom koraku u realizaciji pomoći Savjeta za sajber bezbjednost UAE ka Ministarstvu javne uprave za osnivanje Bezbjednosno-operativnog centra Vlade CIRT i Agencije za sajber bezbjednost", navodi se u saopštenju

4078 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa potpisivanja, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je u Dubaiju potpisao Memorandum o razumijevanju sa šefom Savjeta za sajber bezbjednost Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom Hamad Al Kuvaitijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), riječ je o prvom koraku u realizaciji pomoći Savjeta za sajber bezbjednost UAE ka MJU za osnivanje Bezbjednosno-operativnog centra Vlade CIRT i Agencije za sajber bezbjednost.

"Očekujem da ćemo kao rezultat, imati priliku da u skladu sa naprednim praksama, na lakši i brzi način, dođemo do ostvarenja kada se govori o zakonodavnom okviru, edukaciji i prevenciji i odgovoru na potencijalne sajber napade", kazao je Dukaj.

Dodaje da je značajno što se Memorandum ne odnosi samo na MJU nego i na sve institucije iz sistema i privrede Crne Gore.

"S obzirom da je sajber bezbjednost jedan od najvećih izazova modernog doba, Crna Gora i UAE će intezivirati saradnju u oblasti bezbjednosti i sajber saradnje", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da se dokumentom promoviše saradnja u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, zakonodavna i regulatorna rješenja u toj oblasti, kao i saradnja u prevenciji sajber rizika i odgovorima na sajber napade.

"Memorandum o razumijevanju potpisan je na marginama Svjetskog samita Vlada koji se održava od 13. do 15. februara u UAE", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: