Glavni grad će tokom ove godine podržati projekte NVO sa 60.000 eura

Podršku u realizaciji projekata i programa mogu ostvariti NVO čije su sfere rada: socijalna i dječja zaštita, zaštita lica sa invaliditetom, aktivizam mladih, zaštita ljudskih prava Roma, borba protiv bolesti zavisnosti, zaštita životne sredine i borba protiv korupcije

2863 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Glavni grad Podgorica raspisao je danas javni konkurs za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija za 2023. godinu.

Predmet javnog konkursa je raspodjela sredstava nevladinim organizacijama sa sjedištem u Podgorici, radi finansiranja projekata koji su od posebnog interesa za Glavni grad. Podršku u realizaciji projekata i programa mogu ostvariti nevladine organizacije čije su sfere rada: socijalna i dječja zaštita, zaštita lica sa invaliditetom, aktivizam mladih, zaštita ljudskih prava Roma, borba protiv bolesti zavisnosti, zaštita životne sredine i borba protiv korupcije.

Ukupan iznos sredstava za ovu namjenu u 2023. iznosi 60.000 eura, a minimalan iznos sredstava, koji se dodjeljuje za projekat ne može biti manji od 80 odsto od traženog iznosa za finansiranje tog projekta. "Projekat se može finansirati najviše do 20 odsto ukupnih sredstava, predviđenih Budžetom za finansiranje projekata nevladinih organizacija, te ukoliko predloženi projekat nevladine organizacije prelazi pomenutu vrijednost, Komisija će zatražiti posebno izjašnjenje od nevladine organizacije, da li projekat može realizovati sa manje dodijeljenih sredstava. Takav projekat se može finansirati samo ukoliko se nevladina organizacija izjasni da može realizovati projekat na osnovu dodijeljenih sredstava", saopšteno je iz PG Biroa.

Neophodna dokumentacija za učešće na konkursu, pored prijave, podrazumijeva rješenje o upisu u registar nevladinih organizacija sa sjedištem u Podgorici, osnivački akt i statut nevladine organizacije, kopija finansijskog izvještaja (bilans stanja i bilans uspjeha) za posljednju fiskalnu godinu, prijedlog projekta sa kojim nevladina organizacija konkuriše za dodjelu sredstava, podaci o iskustvu zaposlenih, odnosno volontera u nevladinoj organizaciji (reference), izvještaj o realizovanim projektima u prethodnoj godini, zaključno sa danom objavljivanja konkursa, potvrdu da nema dospjelih neizmirenih obaveza po osnovu lokalnih javnih prihoda, garancija (izjava) ovlašćenog lica za zastupanje i predstavljanje nevladine organizacije da od drugog donator nije dobila sredstva za realizaciju projekta za koji se kandiduje, a koja sadrži odredbu o prihvatanju odgovornosti.

Prijavu sa pratećom dokumentacijom je potrebno dostaviti u zapečaćenoj koverti na pisarnici Glavnog grada, Trg nezavisnosti br. 20, sa naznakom – Prijava na konkurs za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, zaključno sa 16. martom.

Informacije o svim pitanjima od značaja za učešće na Konkurs mogu se dobiti svakog dana na ivona.medjedovic@podgorica.me; miroslav.boljevic@podgorica.me; marija.jasovic@podgorica.me.

Bonus video: