Sindikat sudstva Crne Gore: Nereprezentativni sindikat i Vlada ugovorom degradirali zaposlene u sudstvu

"Sindikat sudstva Crne Gore izražava duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora Sindikata uprave i pravosuđa sa Vladom Crne Gore zbog činjenice da taj sindikat nije reprezentativni sindikat sudstva već prvenstveno državne uprave, dok je za sudstvo jedini reprezentativni sindikat – Sindikat sudstva Crne Gore"

6569 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Sindikat sudstva Crne Gore
Foto: Sindikat sudstva Crne Gore

Sindikat sudstva Crne Gore saopštio je danas da su nereprezentativni sindikat i Vlada ugovorom degradirali zaposlene u sudstvu.

Oni su se reagovali povodom toga što su Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa juče potpisali ministar finansija Aleksandar Damjanović i predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

"Sindikat sudstva Crne Gore izražava duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora Sindikata uprave i pravosuđa sa Vladom Crne Gore zbog činjenice da taj sindikat nije reprezentativni sindikat sudstva već prvenstveno državne uprave, dok je za sudstvo jedini reprezentativni sindikat – Sindikat sudstva Crne Gore", ističe se u saopštenju Sindikata sudstva Crne Gore koje potpisuje Dejan Đukić, predsjednik.

U saopštenju se dodaje da je rezultat potpisivanja pomenutog Granskog kolektivnog ugovora diskriminatorni odnos radnika u sudovima i Sekretarijatu Sudskog savjeta u odnosu na radnike državne uprave.

"Ovo se najočiglednije može vidjeti u primjerima samostalnih referenata. Koeficijent samostalnog referenta uprave sa 4.1 povećan je na 6.2, dok je samostalom referentu u sudu koeficijent sa 5.1 povećan na 6.2, uprkos činjenici da je Sindikat sudstva Crne Gore Granskim kolektivnim ugovorom tražio istovjetno povećanje koeficijenta, odnosno 7.1. Istina, par sudova nalaze se trenutno u Sindikatu uprave i pravosuđa u kojima zaposleni sa srednjom stručnom spremom su takođe nezavodoljni potpisivanjem istog. S obzirom na to da je očigledno je da se ne radi o istom povećanju zarada, razumljivo je nezadovoljstvo zaposlenih u sudstvu, a koje kao krajnji cilj može dovesti do obustave rada, što bi znatno oštetilo državu", piše u saopštenju.

Iz Sindikata sudstva Crne Gore su poručili da naglašavaju da su sporni i drugi članovi Ugovora potpisanog od strane Sindikata uprave i pravosuđa i Vlade Crne Gore, a koji kako dodaju nanose štetu zaposlenima u sudstvu i Sekretarijatu Sudskog savjeta.

"U pomenutom Ugovoru takođe nigdje nijesu tretirani pripravnici u sudovima, a takođe i savjetnici iz grupe poslova "D" su nezavodoljni. Nezadovoljstvo izražavaju i zaposleni u računovodstvu u sudovima, kao i ostali kojima nijesu prepoznata zvanja. Otpremnine se ne pominju, a zimnica se tretira kao "može, a ne mora", što je Sindikat sudstva predložio u svom Granskom i o istim pregovarao sa resornim ministrom", piše u saopštenju.

Sindikat sudstva Crne Gore navodi i da je zaposlenima u Sekretarijatu sudskog savjeta potpisivanjem GKU Uprave i pravosuđa, došlo do smanjenja koeficijenata koji su ostvarili povećanjem u skladu sa odredbom čl. 22 stav 3 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

"Usvajanjem ovakvog Ugovora od strane Uprave i pravosuđa prestala je da važi Odluka Sudskog savjeta u čl. 49a, što je kranje diskriminatorsko, jer istim Zakonom u čl. 22 stav 3 zaposleni u službi Skupštine se izdvajaju a zaposleni u Sekretarijatu se brišu. Sindikat sudstva Crne Gore će istrajati u namjeri da nadležni prepoznaju ove probleme i nada se da će dobiti podršku od strane premijera, ali i Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kako bi sudstvo i tužilaštvo zaista postali nezavisna grana vlasti, a što im je garantovano Ustavom. Podsjećamo da je prioritet Sindikata sudstva Crne Gore donošenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast sudstva i uređenje obima njihovih prava i obaveza", kazali su iz Sindikata sudstva Crne Gore.

Oni su naglasili da je članom 184 Zakona o radu, propisano da Granski kolektivni ugovor u grani djelatnosti za državne organe zaključuju reprezentativni sindikat i Vlada.

"Takođe, članom 185 istog Zakona propisano je da su učesnici u zaključivanju kolektivnog ugovora dužni da pregovaraju, a ukoliko u roku od tri mjeseca od početka pregovora, odnosno podnošenja predloga teksta kolektivnog ugovora ne postignu dogovor, da se obrate Agenciji za mirno rješavanje sporova. U skladu sa navedenim zakonskim odredbama obaveza Vlade i njenih predstavnika je da nastave pregovore o zaključivanju i sadržini predloga Granskog kolektivnog ugovora za oblast sudstva koji im je decembru 2022. godine Sindikat sudstva Crne Gore dostavio na razmatranje. Stava smo da će ignorantski odnos prema navedenoj, a zakonom utvrđenoj obavezi, značiti kršenje Ustavom i zakonom zagarantovanih prava zaposlenih u sudstvu da pomoću svog reprezentativnog sindikata ostvare svoja prava", zaključuje se u saopštenju Sindikata sudstva Crne Gore.

Bonus video: