Uprava za gazdovanje šumama i lovištima donijela set mjera u cilju sprječavanja bespravnih aktivnosti u šumarstvu

Posebna pažnja biće na granične pojaseve u kojima su bespravne aktivnosti najzastupljenije kao i na samovoljno zauzimanje šuma i šumskog zemljišta i uništavanje ili oštećivanje šumskih zasada ili oznaka i graničnih znakova

1830 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vršilac dužnosti direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore Armin Mujević naložio je rukovodiocima Područnih jedinica da pojačaju mjere na sprečavanje bespravnih aktivnosti u šumarstu u skladu sa predlogom mjera koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dostavilo je na drugoj sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, održanoj 13. februara.

"U vezi sa tim, a u cilju efikasne i proaktivne borbe protiv nelegalnog korišćenja šuma i sprječavanja bespravnih aktivnosti u šumarstvu, u saradnji sa drugim subjektima kontrole i nadzora, u narednom periodu neophodno je dodatno angažovanje svog raspoloživog kadra iz vaših organizacionih jedinica na poslovima zaštite i čuvanja šuma, nadzora i kontrole korišćenja šuma, kao i kontrole prometa drvnih sortimenata u cilju sprječavanja plasmana bespravno posječenog drveta. Na osnovu prethodno iznijetog, upozoravam vas da se eventualni propusti u radu od strane vas i zaposlenih u vašim organizacionim jedinicama neće tolerisati ni po kom osnovu, zbog čega je neophodno da se pristupi izvršavanju radnih obaveza u punom kapacitetu, sa povećanim nivoom odgovornosti i dodatnim zalaganjem, kako bismo kao cjelina promptno reagovali na sve neregularnosti sa kojima se možete susresti u svom radu, a koje su usko povezane sa bespravnim aktivnostima u šumarstvu“, navodi Mujević u dopisu upućenom rukovodiocima Područnih jedinica.

Mujević je naložio svojim podređenim da obavijste sve prerađivače drveta u svojim opštinama da će u slučaju pronalaska nelegalno posječenog drveta u njihovim pogonima biti najstrožije kažnjeni, a zahtijeva da se pojačaju kontrole bespravnih aktivnosti u šumama, zajedno sa lugarima i šumarskim inženjerima.

Naložio je strogu kontrolu prometa drveta a da o svim nepravilnostima, odmah obavjeste Upravu policije, Upravu za inspekcijske poslove, direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i MPŠV.

Traži i da se pregledaju vozila kojima se drvo prevozi i utovara, kao i mjesta za koja postoji dojava, prijava ili sumnja na kojima se može nalaziti drvo koje je predmet krivičnog djela ili prekršaja, a da sa svim saznanjima i informacijama pismeno obavjeste direktoru Uprave za gazdovanje šumama i lovištima koji će sve nelegalne aktivnosti prijaviti Upravi za inspekcijske poslove i Upravi prihoda i carina.

Zatraženo je od rukovodilaca Područnih jedinica da sedmično direktoru dostavljaju izvještaje izvršenim kontrolama preduzeća koja se bave drvopreradom ili su korisnici državnih šuma.

Rukovodioci će biti obavezni da o eventualnim zloupotrebama zloupotrebama i sumnjivom porjeklu drvne mase na pilanama i drvoprerađivačkim pogonima obavjeste šumarsku inspekciju.

Kontrolisaće se i da li u pilanama i drvoprerađivačkim pogonima ima „fiktivnih“ zaposlenih i da li ima zloupotreba lica sa posebnim potrebama, kako bi Uprava prihoda i carina provjerila te navode i sankcionisala eventualne zloupotrebe.

Traži se oštrija kontrola sječe, posebno izvoza šumskih sortimenata tehničkog i prostornog drveta sa mjesta sječe, za koje je prethodno obavezan prijem i da li je j uspostavljen šumski red u skladu sa zakonom.

Da kontrolišuda li prevoznici posjeduju uvjerenja o porjeklu drvnih sortimenata koje prevoze i da li su obilježeni na propisan način, legitimišu i prijave osobe zatečpene u protipravnoj sječi i mapiraju puteve i zona bespravnih sječa.

Da svakog ponedeljka dostavljaju izvještaj o nenajavljenim kontrolama poštovanja aktuelnih ugovora o korišćenju državnih šuma, kontrolišu stanje šumskih puteva u državnoj svojini i provjere da li ih korisnici šuma održavaju i grade u skladu sa izvođačkim projektima, planskim dokumentima i ugovornim obavezama.

Posebna pažnja biće na granične pojaseve u kojima su bespravne aktivnosti najzastupljenije kao i na samovoljno zauzimanje šuma i šumskog zemljišta i uništavanje ili oštećivanje šumskih zasada ili oznaka i graničnih znakova.

Da bez odlaganja reaguju na sve prijave civilnog sektora i građana, kao i na njihove dojave i hitnim izlaskom na teren provjerite navode prijava, a ukoliko to ne urade smatraće se da nisu poštovali nalog direktora.

Naloženo je rukovodiocima Područnih jedinica da da o bespravnim aktivnostima za koje posjeduju dokaze i koje se odnose na prethodni period, a koje nisu imale konačan ishod kod nadležnih organa prikupe dodatne dokaze, i procesuiraju ih nadležnim organima

Kontrolisaće se i da li ima oštećenja granične oznake za državne šume i da li ima uzurpacije državnih šuma a posebna pažnju biće na predjele na kojima se nalaze zaštićene vrste, kao i u graničnim djelovima sa nacionalnim parkovima i prakovima prirode.

"U obvezi ste da odmah, po prijemu ovog naloga, detaljno upoznate sve zaposlene u organizacionoj jedinici kojom rukovodite o svim gore navedenim mjerama i aktivnostima, koje je neophodno hitno preduzeti i da u hitnom roku organizujete potpuno izvršenje ovog naloga i njime propisanih mjera za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumama. Upozoravam vas da za kašnjenje ili nepoštovanje ovog naloga odgovara Rukovodilac područne jedinice lično, svojim pečatom i potpisom. Takođe, podsjećam vas da shodno odredbi člana 95 Zakona o državnim službenicima i namještenicima („Sl.list CG“, br. 02/18, 34/19 i 08/21), teža povreda službene dužnosti jeste „odbijanje izvršavanja naloga ili radnog zadatka“, navodi se u dopisu Mujevića koji je uputio rukovodiocima Područnih jedinica Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Bonus video: