U Domu zdravlja "Stara varoš" za vikend vanredna vakcinacija MMR vakcinom: Zakazivanje nije potrebno

"Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona"

4978 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dom zdravlja glavnog grada saopštio je danas da će se u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 18. i 19. februara 2023. u prostorijama Doma zdravlja "Stara varoš" obavljati vanredna vakcinacija MMR vakcinom.

"Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu se javiti u intervalu od devet do 13 časova bez prethodnog zakazivanja termina. Vanredna vakcinacija podrazumijeva i vakcinaciju po redovnom kalendaru vakcinacije, kao i preporučenim vakcinama (HPV)", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je radi objektivnog informisanja javnosti i podizanja svijesti o značaju MMR vakcine i riziku obolijevanja od malih boginja (morbili) predviđena obavezna vakcinacija ovom vakcinom.

"Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba. Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim sekretom zaraženih osoba", poručili su iz Doma zdravlja glavnog grada.

Oni su kazali da više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja.

"Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona. S obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojavom prvih slučajeva pojave morbila u regionu, ukazuje se potreba za hitnom i neodložnom mobilizacijom svih drustvenih činilaca, kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija može donijeti", piše u saopštenju Doma zdravlja Glavnog grada.

Bonus video: