Rezultati ankete "Vijesti": Bolesti i strah odlažu MMR

Rezultati ankete “Vijesti” pokazuju da većina roditelja odgađa vakcinaciju dok djeca progovore, prohodaju ili budu bez virusnih infekcija i temperature. Oni koji odbijaju MMR vakcinu vjeruju u pojedine teorije zavjera, a ima i roditelja koji bi vakcinisali djecu, ali ne mogu zbog osnovnih stanja i bolesti. Podaci IJZ pokazuju da oko 23.949 djece uzrasta od dvije do 19 godina nije vakcinisano protiv malih boginja, zaušaka i rubele, iako kampanja daje prve rezultate

31360 pregleda 1 komentar(a)
Većina djece vakcinisana je u uzrastu između 12. i 24. mjeseca života, Foto: s
Većina djece vakcinisana je u uzrastu između 12. i 24. mjeseca života, Foto: s

Većina roditelja čija djeca još nijesu primila MMR vakcinu tvrde da će to učiniti, ali čekaju da dijete progovori, prohoda i da bude bez simptoma virusne ili bakterijske infekcije.

To pokazuju rezultati ankete “Vijesti”, čiji podaci još ukazuju na to da najveći broj roditelja, ipak, odgađa imunizaciju protiv malih boginja, ali i dalje, u velikom broju, ima onih koji odbijaju da njihovo dijete primi MMR vakcinu i vjeruju u teoriju zavjere da je povezana sa autizmom.

Od 1.574 roditelja, koliko ih je popunilo anketu na portalu “Vijesti”, njih 1.295 tvrdi da su vakcinisali djecu protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Većina njih djecu je odvela na vakcinaciju kada su imali između 12 i 24 mjeseca života.

Od 279 roditelja, koji to još nijesu uradili, 101 tvrdi da odbijaju vakcinaciju. Kao razloge navode strah da će dijete razviti autizam, štetne sastojke vakcine, navodna loša iskustva iz okruženja, dok ima i onih koji tvrde da im upravo ljekari savjetuju da ne vakcinišu djecu.

Oko pedesetak roditelja odgovorilo je da njihovo dijete još nije vakcinisano zbog učestalih prehlada, ovčjih boginja i ostalih virusnih infekcija...

Među roditeljima koji su odgovorili na pitanja “Vijesti” ima i onih čija djeca, tvrde, zbog osnovnih stanja i bolesti ne mogu da prime vakcinu - imaju teške alergijske reakcije ili neurološko oboljenje, rođena su prije vremena, treba da idu na operaciju i slično.

Rezultati ankete “Vijesti” potvrđuju tvrdnje nadležnih da je u Crnoj Gori odlaganje vakcinacije veći problem od odbijanja, a roditelji u velikoj mjeri tvrde i da izabrani pedijatri ne rade dovoljno na tome da im objasne prednosti imunizacije, posljedice odbijanja i sastav vakcine.

Na anketna pitanja pristiglo je najviše odgovora iz Podgorice, Nikšića, Bara i Budve.

Nezaštićeno skoro 24.000 djece

Podgorički Dom zdravlja i za ovaj vikend najavio je vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom, u prostorijama Doma zdravlja “Stara varoš”, u periodu od devet do 13 sati i bez prethodnog zakazivanja.

”Roditelji i staratelji čija djeca nisu vakcinisana mogu se javiti u intervalu od devet do 13 časova bez prethodnog zakazivanja termina. Vanredna vakcinacija podrazumijeva i vakcinaciju po redovnom kalendaru vakcinacije, kao i preporučenim vakcinama (HPV)”, kazali su iz Doma zdravlja.

Zahvaljujući vanrednoj vakcinaciji, odnosno kampanji koja je uslijedila nakon pojave malih boginja u Srbiji, za mjesec je u Crnoj Gori MMR vakcinu primilo oko 4.000 djece.

Nacionalni koordinator za imunizaciju, epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Adis Martinović, predstavio je u ponedjeljak nove podatke o obuhvatu vakcinisane djece. Tako je 13. januara ove godine bilo vakcinisano 12 odsto djece, a 13. februara 27 odsto. U istom periodu, prema podacima IJZ, obuhvat vakcinisane djece rođene 2020. godine u istom periodu porastao je sa 34 na 52 odsto.

Martinović je istakao da su najveći uspjeh postigli među djecom predškolskog uzrasta i da se nada da će se ovakav trend nastaviti. Kazao je da su Podgorica, Budva, Bar i Berane postigli značajne rezultate u posljednje tri do četiri sedmice.

Martinović je naglasio da je trenutno nevakcinisano oko 14.700 djece predškolskog uzrasta.

Prema podacima IJZ, oko 62,03 odsto djece predškolskog uzrasta, primilo je prvu dozu MMR koja se daje po kalendaru sa navršenih 12 mjeseci života. Među djecom koja idu u osnovnu školu, odnosno rođena su u periodu između 2008. i 2016. godine, prvu dozu primilo je 90,93 odsto, dok je kompletno vakcinisano 80,51 odsto djece. Najbolji obuhvat nadležni registruju među srednjoškolcima, rođenim od 2004. do 2007. godine. Prvu dozu MMR vakcine u toj kategoriji djece primilo je 92,88 odsto, dok je kompeljetno vakcinisano 89,11 odsto.

Prema podacima IJZ od 12. februara ove godine, oko 23.949 djece uzrasta od 2 do 19 godina nije vakcinisano protiv malih boginja, zaušaka i rubele.

U Srbiji 33 zaraženih malim boginjama

Obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom najniži je od 1994. godine kada je u Crnoj Gori uvedena imunizacija protiv malih boginja, zauški i rubeole, ali i u poređenju sa svim državama na svjetskom nivou.

Da je epidemija gotovo izvjesna epidemiolozi i nadležni upozoravaju već duže vrijeme, a pogotovo nakon što su se u januaru slučajevi malih boginja pojavili u susjednoj Srbiji.

Prema podacima tamošnjeg Instituta za javno zdravlje “”Dr Milan Jovanović Batut” od prije tri dana, u Srbiji su registrovana 33 slučaja morbila. Među oboljelima, kako su kazali, jeste 19 nevakcinisane djece mlađe od dvije godine, tri osobe predškolskog uzrasta i devetoro odraslih sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.

Iz tog instituta kazali su i da je u posljednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine, registrovano oko 5.800 oboljelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Tada je registrovano i 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo i četvoro djece mlađe od pet godina.

Epidemiolog crnogorskog IJZ Milko Joksimović prošlog mjeseca je u intervjuu “Vijestima” kazao da će, kada krene velika epidemija malih boginja, osim djece uzrasta do pet godina, obolijevati i svi ostali koji nemaju stečen imunitet na morbile. Kazao je i da se često desi da učestalost obolijevanja kod djece mlađe od pet godina i određenih uzrasnih grupa kod starijih od 30 bude slična, ali da zaštita djece zbog težih posljedica bolesti kod najmlađih i najmanjeg obuhvata vakcinisanih mora biti prioritet.

MMR ne izaziva autizam, morbili su teška bolest

Niti jedna naučna studija do sada nije utvrdila da MMR vakcina izaziva autizam. Tu tezu devedesetih godina iznio je gastroenterolog Endrju Vejkfild u autorskom članku, navodeći na osnovu uzorka od 12 djece da MMR vakcina uzrokuje oštećenje i upalne procese digestivnog trakta, što dalje uzrokuje pojavu autizma.

Časopis “Lancet” povukao je članak, ljekar je izgubio licencu za rad, a nijedna naučna studija nije dokazala vezu između tog razvojnog poremećaja i vakcine.

Jedno od posljednjih istraživanja u Danskoj od prije tri godine, na uzorku većem od 650.000 djece rođene između 1997. i 2010. godine, dokazalo je da ne postoji veza između autizma i MMR vakcine...

Osim roditelja koji vjeruju da će uprkos naučnim činjenicama dijete razviti autizam ukoliko se vakciniše, postoje i oni koji vjeruju da morbili nijesu teška bolest.

Ipak, statistika pokazuje da od 100 djece koja obole od morbila, između sedam i devet dobije upalu srednjeg uha, upalu pluća između jedno i šestoro djece, a upalu mozga jedno dijete na 1.000 do 2.000 oboljelih. Sklerozirajući panencefalitis (smrtnosona bolest sa oštećenjem mozga) dobije jedno dijete na 100.000 oboljelih, dok na 1.000 inficiranih umre jedno do troje djece.

Bonus video: