Ministarstvo nema, pa ima izvještaj FBI

Resor javne uprave prethodno je na zahtjev za SPI Institutu alternativa odgovorio da nema dokument

9580 pregleda 6 komentar(a)
Dukaj, Foto: Luka Zekovic
Dukaj, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo javne uprave (MJU), ipak, ima izvještaj američkih istražitelja o sajber napadu na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore, ali nema dozvolu da dokument dostavi trećim licima.

To proizilazi iz odgovora koji su iz resora ministra u tehničkom mandatu Maraša Dukaja dostavili “Vijestima” u petak ujutro. Odgovor je dostavljen nakon objave teksta u kojem je otvoreno pitanje kod koga je “Izvještaj o analizi sajber napada u Crnoj Gori”, koji je u januaru Upravi policije uručio Federalni istražni biro (FBI) Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tom resoru, redakcija je uputila pitanja dva dana prije pisanja teksta.

”Ministarstvu javne uprave je dostavljen izvještaj od strane FBI, a isti je vlasništvo FBI i nismo u mogućnosti da Vam ga dostavimo, jer nemamo tu vrstu dozvole (autorizacije), već je isključivo dostavljen MJU u cilju unapređenja nivoa sajber bezbjednosti”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Takav odgovor izostao je kada su se tom resoru, uz zahtjev za slobodan pristup informacijama da im se dostavi kopija analize, obratili iz Instituta alternativa (IA). Tada su iz resora Dukaja rekli da ne sprovode analizu izvršenog sajber napada i da nisu u posjedu informacije koja se odnosi na pristup kopiji izvještaja.

Iz UP 11. januara saopštili su da su im američki istražitelji predstavili “Izvještaj o analizi sajber napada u Crnoj Gori”. Tada su kazali da je izvještaj “sačinjen na osnovu značajnog obima prikupljenih podataka kroz mrežu MJU i kretanja podataka sa različitih sistema, a nakon što je Cuba ransomware uspješno izveden na značajan broj sistema krajem avgusta prošle godine”.

U saopštenju je navedeno i da se direktor UP Zoran Brđanin sastao toga dana sa predstavnicima FBI i Ambasade SAD povodom uručivanja izvještaja, da je dokument, osim UP, dostavljen i drugim relevantnim institucijama.

Dan nakon tog saopštenja, iz IA su resorima unutrašnjih poslova i javne uprave uputili zahtjev za slobodan pristup informacijama i tražili da im se omogući kopija tog izvještaja. Od oba resora dobili su odgovor da nisu u posjedu dokumenta, a iz MJU dodatno i da taj resor nije nadležan da sprovodi jednu takvu analizu.

Postupajući po zahtjevu IA, iz MUP-a su u rješenju odgovorili da su od Uprave policije, odnosno Sektora za borbu protiv kriminala, obaviješteni da oni nisu u posjedu traženog dokumenta.

”Niti da su izrađivali dokument pod nazivom ‘Izvještaj o analizi sajber napada u Crnoj Gori’”, piše u odgovoru ministra u tehničkom mandatu Filipa Adžića.

Iz resora javne uprave, na zahtjev za SPI koji su uputili iz IA, odgovorili su da je uvidom u službene evidencije tog organa vlasti i pribavljenog odgovora od nadležne organizacione jedinice Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i elektronske servise utvrđeno da MJU nije u posjedu informacije koju je tražila ta NVO.

Upit o eventualnoj tajnosti dokumenta o sajber napadima u avgustu 2022, “Vijesti” su, osim MJU, uputile ranije i MUP-u i UP.

Bonus video: