Kino-sala novi ulcinjski Gordijev čvor

Bioskop je zvanično prestao da postoji 2002. Dvadeset jednu godinu nakon toga a tri poslije rušenja objekta, brisani prostor na raskrsnici ulice sa Pinješa i glavne i dalje je nerješiv problem za lokalnu upravu

11307 pregleda 2 komentar(a)
Prostor godinama ruiniran i zapušten, Foto: Samir Adrović
Prostor godinama ruiniran i zapušten, Foto: Samir Adrović

Nova lokalna uprava nakon martovskih izbora prošle godine naslijedila je brojne probleme, neke je uspješno riješila ili privela kraju, realizacija zastalih važnih projekata je u toku ili u najavi, ali i dalje vlada tišina oko dugo najavljene rekonstrukcije kino sale u jednom od najprometnijih djelova grada.

Kako tvrde u Opštini, razlog je što je prvorangirana firma na tenderu, vrijednom 1,2 miliona eura, od bivše vlasti tražila uvećanje troškova zbog navodno naglog skoka cijena svih vrsta materijala.

V.D. sekretara za investicije Minir Karamanaga potvrdio je to “Vijestima”.

”Tender je bio vrijedan 1,2 miliona eura. Opština je trebalo da participira sa 30 odsto, ali je firma ‘Eurozox’ tražila 30 odsto više zbog povećanja cijena materijala. I tu je zasad sve stalo”, kazao je Karamanaga.

Bivši predsjednik Opštine Ljoro Nrekić (DPS) sa predstavnicima firme koja je pobijedila na tenderu zaključio je ugovor u februaru 2021. godine, oročen na 360 dana, ali radovi nijesu odmakli dalje od rušenja ogoljenih zidova bez krovne konstrukcije i čišćenja parcele.

Nrekić je prethodno, u avgustu 2020. godine, zaključio ugovor sa partijskim kolegom i tadašnjim ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem o rekonstrukciji nekadašnjeg kina “Zvijezda”, vrijednoj 1,3 miliona eura.

Aktuelni predsjednik Opštine Omer Bajraktari (URA) kazao je ranije “Vijestima” da će problem pokušati da riješi direktno u razgovoru sa izvođačem radova.

Kino sala Ulcinj
Kino sala Ulcinjfoto: Samir Adrović

”Ako je problem povećanje cijena materijala, sješćemo i pokušati da se dogovorimo. Taj problem smo naslijedili, ali mi definitivno nijesmo spremni da za taj objekat platimo više od milion i po eura”, kazao je tada Bajraktari.

Na pitanje da li ima i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, odgovorio je potvrdno: “Čini mi se da je u pitanju neki zid, ali to je lako rješivo”.

Raniji objekat bio je površine 242 kvadrata. Prema idejnom rješenju, buduće moderno zdanje u prizemlju, osim kino sale, trebalo je da ima garderobu i sneg bar, dok je u potkrovlju planirana soba za projekcije i galerija.

Kao investitori, tada su bili navedeni Opština Ulcinj i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Posljednji filmovi u nekadašnjem kinu “Zvijezda” emitovani su devedestih godina prošlog vijeka, a bisokop je zvanično prestao da postoji 2002.

Dvadeset jednu godinu nakon toga a tri poslije rušenja objekta, brisani prostor na raskrsnici ulice sa Pinješa i glavne saobraćajnice koja vodi ka Pristanu i dalje podsjeća kako se običan čvor može uvezati u Gordijev.

Nema dalje istrage o nenamjenskom trošenju novca

Neformalna istraga o navodno nenamjenskom korišćenju sredstava od prodaje parcele na Pristanu, koja su trebalo da budu utrošena za izgradnju kino sale, nije okončana formiranjem predmeta, jer u Krivičnom zakonu Crne Gore to djelo nije posebno propisano, saznaju Vijesti.

Inspektori za privredni kriminal provjeravali su da li je Opština početkom 2020. nenamjenski potrošila novac od prodaje zemljišta na Pristanu u iznosu od 900.000 eura.

Na razgovor u policiju tim povodom pozvano je nekoliko osoba, među kojima i pojedini odbornici ulcinjskog parlamenta.

Inspektori su sumnjali da je Opština novac potrošila za plate radnika i za druge operativne troškove, umjesto za izgradnju dvije kino sale, kako je precizirano usvojenom odlukom opštinske Skupštine od 31. jula 2019. godine, koja je objavljena i u Službenom listu.

U članu tri te odluke pisalo je da će se sredstva ostvarena prodajom koristiti za ulaganje u kapitalne investicije, “odnosno prioritetno za izgradnju kino sale u centru grada i u Vladimiru sa svim pratećim sadržajima, kao i finansiranje drugih kapitalnih projekata”.

Upravo je Bajraktari, tadašnji odbornik URA, tada kazao da je situacija oko trošenja novca od prodaje imovine na Pristanu kristalno jasna.

”Ta sredstva su nenamjenski potrošena i tu nema nikakve dileme. Našim amandmanom, koji je postao sastavni dio odluke, jasno smo precizirali namjenu tih sredstava, odnosno da se od tih 900.000 eura izgradi nova kino sala. To nije poštovano jer su sredstva davno potrošena u druge svrhe, iako su mogla biti sačuvana na posebnom računu kako bi bila korišćena za namjenu koju je odredila SO”, kazao je tada Bajraktari.

Nedugo nakon pokretanja neformalne istrage, u Ulcinj je stigao visoki funkcioner DPS Aleksandar Bogdanović i ponudio pomoć u obnovi kino sale. Dvije sedmice kasnije, DPS je na državnom nivou izgubio većinu, a u martu prošle godine i u Ulcinju.

Bonus video: