HRA: Protestujemo protiv odluke Knežević da po treći put odbaci prijavu protiv 10 policajaca za torturu nad Grujičićem

"Očekujemo da Vrhovno državno tužilaštvo preuzme predmet od ODT (Osnovno državno tužilaštvo) u Podgorici i konačno obezbijedi poštovanje ljudskih prava"

5675 pregleda 1 komentar(a)
Gorjanc Prelević, Foto: Luka Zeković
Gorjanc Prelević, Foto: Luka Zeković

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je danas da protestuje protiv odluke osnovne državne tužiteljke u Podgorici, Maje Knežević, da po treći put odbaci krivičnu prijavu protiv svih 10 prijavljenih policajaca za torturu nad Jovanom Grujičićem u maju 2020. godine.

"Grujičić se u nadležnosti tih službenika u Centru bezbjednosti Podgorica nalazio 26. maja 2020. godine, kada je medicinskim nalazima potvrđeno da je mučen. Grujičić je tada primoran da sebe lažno optuži za postavljanje eksplozivnih naprava na kuću službenika državne bezbjednosti Duška Golubovića i lokal "Grand". U međuvremenu ga je sud pravosnažno oslobodio optužbi za postavljanje eksploziva našavši da su one bile bazirane i na iznuđenom iskazu", ističe se u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da smatraju da je treća odluka o odbacivanju krivične prijave posljedica nedjelotvorne istrage.

"Očekujemo da Vrhovno državno tužilaštvo preuzme predmet od ODT (Osnovno državno tužilaštvo) u Podgorici i konačno obezbijedi poštovanje ljudskih prava. U ovom slučaju već skoro tri godine nema napretka, iako je mučenje u policiji dokazano, i izazvalo je pažnju međunarodnih organizacija i stranih ambasada koje su u međuvremenu apelovale na sprovođenje hitne, nezavisne i temeljne istrage. U druga dva povezana slučaja, zbog mučenja Marka Boljevića i Benjamina Mugoše, optužena su petorica policijskih službenika, od kojih je inspektor Dalibor Ljekočević optužen za mučenje obje osobe, a naknadno je i uhapšen zbog sumnje da se bavio trgovinom drogom. Međutim, nije optužen niko od pretpostavljenih rukovodilaca, koji su rukovodili akcijom protiv sve trojice oštećenih", piše u saopštenju.

Iz HRA su kazali da je u pismu novoj vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Tatjani Begović, i rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Lepoj Medenici, izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević zatražila da istragu u ovom predmetu preuzmu Vrhovno državno tužilaštvo ili neko od viših državnih tužilaštava.

"U državi u kojoj dokazana policijska tortura ostaje nekažnjena ne može se smatrati da postoji vladavina prava. Skrivanje mučitelja Jovana Grujičića je poražavajuće za državno tužilaštvo i Upravu policije Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekla je Gorjanc-Prelević.

Povezani članci

08. Februar 2023.

Uhapšen službenik Uprave policije zbog trgovine drogom

25. Januar 2023.

Opet odložen početak suđenja za torturu Boljevića

11. Januar 2023.

HRA: Treći put odložen početak suđenja za torturu Mugoše

28. Novembar 2022.

HRA: Treći put odložen početak suđenja za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića

03. Oktobar 2022.

HRA: Odbacivanje prijave Grujičića ponovo preuranjeno, predmet da preuzme Vrhovno državno tužilaštvo

26. Septembar 2022.

HRA: Prijava zbog mučenja Grujičića ponovo odbačena, VDT da preuzme predmet

04. Jul 2022.

Petorici policajaca će suditi zbog iskaza pod batinama

20. Maj 2022.

Tužilaštvo: Odbacivanje krivične prijave za mučenje Grujićića preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenim činjenicama

19. Mart 2022.

Nijedan od 13 policajaca prijavljenih za zlostavljanje Grujičića neće odgovarati

16. Mart 2022.

Država ignoriše pozive na dogovor, Grujičić nedužan proveo pet mjeseci u pritvoru

08. Jul 2021.

Ne tolerišemo zlostavljanje, suspenzije nema

05. Jul 2021.

HRA: Strani forenzičari potvrdili navode žrtava o policijskoj torturi u istrazi "bombaških napada"

05. Jul 2021.

Gorjanc Prelević: Brđanin da hitno procesuira policajce odgovorne za torturu

13. Maj 2021.

Mugoša: Nemam veze sa bombaškim napadima

30. Mart 2021.

Tortura nakon hapšenja: Tužilac policajcima skinuo fantomke

25. Januar 2022.

Batinaše u uniformi još ne optužuju

11. Novembar 2020.

Iznuđeno priznanje nije dokaz

10. Novembar 2020.

Grujičić oslobođen optužbi da je bacio bombu na "Grand" i kuću Golubovića

20. Oktobar 2020.

HRA: Specijalni izvjestilac UN pisao Vladi zbog policijske torture

05. Oktobar 2020.

"Više od četiri mjeseca bez djelotvorne istrage prijava torture u istrazi napada na lokal "Grand" i kuću Golubovića"

Iz HRA su rekli da u predmetu u kome postoje dokazi da je oštećeni bio žrtva policijskog zlostavljanja u maju 2020, dakle prije skoro tri godine, do danas nije otvorena ni istraga, nego se predmet nalazi u fazi izviđaja protiv nepoznatih osoba.

"Izviđajne radnje sprovodile su do sada tri državne tužiteljke iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Poslednja u nizu, državna tužiteljka Maja Knežević, do sada je tri puta odbacila krivičnu prijavu protiv svih prijavljenih policijskih službenika. Državni tužilac Željko Tomković, iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici je, postupajući po prigovoru advokata oštećenog, do sada dva puta ocijenio da je tužiteljka Knežević neosnovano odbacila krivičnu prijavu. Oba puta joj je naložio da u potpunosti utvrdi činjenice ovog slučaja, a potom donese pravičnu i zakonitu odluku. Međutim, ona je 13. februara 2023. i treći put odbacila krivičnu prijavu, iako činjenice ovog slučaja i dalje nisu utvrđene", rekli su iz HRA.

Oni su poručili da u istrazi "bombaških napada" zlostavljane su tri osobe, što je kako dodaju iz HRA moralo biti rađeno planski i vrlo vjerovatno od strane istih policijskih službenika, koji su imali iste pretpostavljene.

"Ovi predmeti su ograničeno istraženi, kao pojedinačni predmeti, uz ignorisanje zajedničke, šire slike. To je između ostalog, dovelo do toga da se u odnosu na sve osumnjičene za iznuđivanje iskaza od Grujičića u kontinuitetu odbacuje krivična prijava, dok su za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića i Benjamina Mugoše optuženi policijski službenici koji su prijavljeni i za zlostavljanje Grujičića", piše u saopštenju HRA.

Iz te NVO navode i da je jedan isti policijski službenik, Dalibor Ljekočević, koji je optužen za zlostavljanje i Marka Boljevića i Benjamina Mugoše, obuhvaćen prijavom da je zlostavljao Grujičića.

"On se trenutno nalazi u pritvoru zbog trgovine narkoticima. Pored Ljekočevića, za iznuđivanje iskaza od Boljevića, državna tužiteljka Romina Vlahović je optužila još četvoricu inspektora Uprave policije, Bojana Vujačića, Nemanju Vujoševića, Ivana Peruničića i Danila Grbovića. Prva trojica optuženih za zlostavljanje Boljevića prijavljeni su i za mučenje Grujičića, i potvrdili su da su ga ispitivali, međutim, državna tužiteljka Knežević je protiv svih njih odbacila prijavu", piše u saopštenju HRA.

Poručili su i da su na listi osumnjičenih po krivičnoj prijavi za mučenje Grujičića bili Miloš Vučinić, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđan Korać, sadašnji rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković.

"Oni su se prema pisanoj dokumentaciji, bavili Grujičićem i njegovim slučajem toga dana kada je mučen u CB Podgorica. O ovom slučaju su obaviješteni i Specijalni izvjestilac UN o torturi, koji je tim povodom komunicirao sa crnogorskim vlastima, kao i Komitet protiv torture, koji je u zaključnim razmatranjima izrazio zabrinutost i apelovao da se sve prijave policijskog zlostavljanja djelotvorno istražuju. Obaviješten je i Evropski komitet za sprječavanje mučenja koji još nije objavio izvještaj o posljednjoj posjeti Crnoj Gori. Ovaj slučaj je pratila i Evropska komisija, kao i ambasade Velike Britanije i SAD koje su takođe izrazile zabrinutost i apelovale da se sprovede djelotvorna istraga. Jovana Grujičića zastupa advokat Damir Lekić, u okviru programa HRA za zaštitu žrtava torture koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT)", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: