U Beogradskoj ulici u Podgorici niče četvorospratnica: Stanari okolnih kuća protestuju, traže da se DUP stavi van snage

Prema Detaljnom urbanističkom planu "Gorica C" iz 2005. godine, kako je ispričao Srđan Laković, ovdje su bila predviđena dva porodična stambena objekta. Laković je podsjetio da je 2019. rađen novi DUP, na koji su „zeleno svjetlo“ dali i gradski parlament i nadležno ministarstvo

21386 pregleda 12 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Damira Kalač
Sa protesta, Foto: Damira Kalač

Stanari dijela Beogradske ulice u Podgorici okupili su se danas ispred gradilišta buduće četvorospratnice koja niče u njihovom komšiluku, oko objekata na broju 51, nezadovoljni jer je u blizini njihovih privatnih kuća dozvoljena gradnja stambene zgrade površine preko 4.300 kvadrata.

Na toj lokaciji, kako su ispričali, nalazila se jedna stara kuća, planom je bila dozvoljena izgradnja druge.

Umjesto toga, ukazuju oni, sada tu niče objekat sa preko 40 stanova.

Prema Detaljnom urbanističkom planu "Gorica C" iz 2005. godine, kako je ispričao Srđan Laković, ovdje su bila predviđena dva porodična stambena objekta. Laković je podsjetio da je 2019. rađen novi DUP, na koji su „zeleno svjetlo“ dali i gradski parlament i nadležno ministarstvo.

"Iako je donešen mimo zakona. To mimo zakona podrazumijeva da zakon nalaže da se 'oživljavanje' DUP-a, što je tada rađeno, može raditi, a da se ne naruše osnovni urbanistički parametri, da se ne mijenjaju, a to se odnosi na stepen zauzetosti, izgrađenosti, spratnost... Nažalost, u ovom slučaju su oni drastično promijenjeni i na osnovu toga je investitor dobio odobrenje, odnosno prijavio gradnju", ispričao je novinarima Laković.

Investitoru, gradskim i državnim organima poručio je da se ne mogu crpiti prava iz nečega što nije donešeno na zakonit, „da ne kažem kriminalan“, način.

Investitor na toj lokaciji je "CK Group Investment" iz Podgorice.

Saglasnost Glavnog državnog arhitekte dobio je sredinom juna prošle godine, dok je gradnja urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavljena 10. novembra.

Kako se navodi na građevinskoj tabli, objekat se gradi na urbanističkim parcelama 2b.19 (KP 2532/2 i 2531/1) 2b.20 (KP 2532/1), Blok 2, podblok b, u zahvatu DUP-a „Gorica C“, KO Podgorica II.

Prema istim podacima, radovi su počeli u decembru 2022, dok je završetak planiran za septembar 2024.

Stanari su se ranije obraćali urbanističko-građevinskoj inspekciji, koja je, kaže Laković, utvrdila da je sve u redu.

Potom su se obratili i resoru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Inicijativom da se van snage stavi DUP „Gorica C“ i stopira gradnje na urbanističkim parcelama UP19 i UP20 tog plana. Inicijativu za ocjenu ispravnosti i zakonitosti izrade DUP-a „Gorica C“ uputili su i Inženjerskoj komori.

Ministarstvo i Komora još se nisu izjasnili na inicijative stanara.

"Ponavljam, niko ne može da crpi prava iz nečega što je donešeno na nezakonit način. Investitor će sigurno imati pravo da se obrati državnim organima, da od njih traži neku nadoknadu. Ovaj DUP se mora staviti van snage i svi radovi se moraju obustaviti", poručio je Laković u ime okupljenih stanara.

Najavio je i da će podnijeti krivične prijave protiv obrađivača i onih koji su prihvatili DUP.

"Siguran sam da ćemo uspjeti da se izborimo za naša prava, tražimo da nam se omogući stanovanje i življenje onako kako je to bilo planirano 2005. godine, da niko ne ostane bez svjetla, vode, bez struje", rekao je on.

Smatra i da postojeća infrastruktura ne može da podrži slične projekte, a kazao je i kako su dobili mišljenje podgoričkog "Vodovoda" da na vodovodnu mrežu ne mogu da priključe objekat kao što je zgrada koja niče u njihovom komšiluku.

Bonus video: