Dio crnogorskih opština smanjio iznose namijenje za socijalna davanja: Siromašne najčešće pomažu jednokratno

Dio crnogorskih opština, uglavnom u sjevernom regionu, odlučio da smanji iznose u budžetu koji su namijenjeni za socijalna davanja, koja se u većini slučajeva sastoje od novčane pomoći, ali i obezbjeđivanja smještaja

19744 pregleda 10 komentar(a)
Narodna kuhinja u Nikšiću, Foto: Luka Zekovic
Narodna kuhinja u Nikšiću, Foto: Luka Zekovic

Za pomoć socijalno ugroženom stanovnicima, crnogorske opštine uglavnom se odlučuju posredstvom jednokratne novčane pomoći, ali i obezbjeđivanjem smještaja, a pojedine opštine odlučile su da pomognu i rad narodnih kuhinja.

Ono što je evidentno je da je dio opština odlučio da smanji iznose u budžetu koji su namijenjeni za socijalna davanja.

Tako je u Nikšiću budžetom za ovu godinu planirano da lokalna uprava za jednokratnu socijalnu pomoć izdvoji 77.500 eura, što je za 40,5 hiljada manje u odnosu na godinu ranije, odnosno 96.100 manje nakon naknadnog povećanja rebalansom budžeta. Imajući u vidu da je budžet za ovu godinu 26,8 miliona, za jednokratnu socijalnu pomoć biće izdvojeno nepuno 0,3 odsto ukupnog budžeta, ili nešto preko 93 centa po glavi stanovnika.

Kada je u pitanju opština Plužine, izdvajanja za jednokratnu socijalnu pomoć po glavi stanovnika iznose 27,7 eura. Ove godine planirano je da za tu svrhu bude izdvojeno 90 hiljada eura, ili pet hiljada manje u odnosu na 2022.

Ovogodišnji budžet iznosi 8,714 miliona, pa će za jednokratna socijalna davanja biti utrošeno nešto preko jedan odsto od ukupnog budžeta.

socijalna pomoć Opštine
foto: Jelena Bujišić

Tivat: Za jednokratnu pomoć 150.000 eura

Opština Tivat je u budžetu za 2023. godinu za transfere za jednokratne socijalne pomoći predvidjela iznos od 150.000 eura. To je za 30.000 eura, odnosno 25 odsto više nego prošle godine, kada su budžetska izdvajanja za jednokratne socijalne pomoći iznosila 120.000 eura.

Direktni izdaci za jednokratne socijalne pomoći iznose 0,62 odsto od ukupnog ovogodišnjeg budžeta Opštine Tivat koji je planiran na ukupan iznos od 24.055.700 eura. Po glavi stanovnika, računajući orijentacioni podatak da Tivat ima 14.500 žitelja, to znači da svaki Tivćanin u prosjeku izdvaja 10,34 eura godišnje za socijalnu pomoć svojim siromašnim sugrađanima.

Pored ovih izdvajanja, Opština Tivat u budžetu ima i posebnu planiranu stavku za finansiranje socijalnog stanovanja, odnosno alternativnog smještaja. Za te svrhe ove godine je izdvojeno 20.000 eura, koliko je ta stavka iznosila i u budžetu za prošlu godinu.

Zgrada Opštine Tivat
Zgrada Opštine Tivatfoto: Siniša Luković

U gradskoj kasi za 2023. ima i još nekoliko stavki koje bi se mogle podvesti pod socijalna davanja: transferi Crvenom krstu od 20.000 eura koliko je za te svrhe izdvajano i lani, transferi Crvenom krstu za gerontološku službu od 50.000 eura (takođe isto kao i 2022), te pomoć institucijama i organizacijama od 60.000 eura (za 20 odsto više nego prošle godine).

Kolašin: Izbori prekinuli davanja

Ukupno 115 Kolašinaca i Mojkovčana, tokom prošle godine, koristili su pravo na jednokratne novčane pomoći (JNP) iz opštinskih budžeta.

To pravo, kako kažu u kolašinskoj lokalnoj upravi, korišćeno je lani 87 puta, a ukupan broj korisnika je 65. Zbog zabrane isplate socijalnih davanja, usljed raspisivanja predsjedničkih izbora, u januaru ove godine nije bilo isplata sa stavke namijenjene za JNP. Za ovu godinu budžetom je planirano 15.000 za JNP.

Iz Opštine objašnjavaju da na taj način pomažu sugrađanima “koji se nalaze u stanju trenutne izuzetno teške situacije koju ne mogu samostalno da prevaziđu, posebno kada je riječ o osnovnim životnim potrebama i potrebama u specifičnim situacijama”.

”Prema članu 8 Odluke o jednokratnim socijalnim davanjima, propisano je da pojedinac ili porodica mogu ostvariti pravo na JNP najviše dva puta u toku kalendarske godine. Izuzetno, pravo na JNP može se ostvariti više od dva puta u kalendarskoj godini, s tim da ukupna sredstva po tom osnovu ne prelaze trostruki iznos obračunske vrijednosti koeficijenta, to jest ukupno 270 eura”, objašnjavaju u Opštini.

Zgrada Opštine Kolašin (ilustracija)
Zgrada Opštine Kolašin (ilustracija)foto: Dragana Šćepanović

Tvrde da se prilikom odlučivanja o ostvarivanju prava na JNP, redovno obraćaju Centru za socijalni rad, pa na osnovu informacija dobijenih od te ustanove daju mišljenje o opravdanosti zahtjeva.

I u mojkovačkoj Opštini kažu da su poštovali zakon, pa ove godine nije bilo isplate JNP. Lani to pravo je ostvarilo 40 Mojkovčana. Međutim, u odnosu na Kolašin, u Mojkovcu je ovogodišnjim budžetom predviđeno tri puta manje novca za JNP.

”Budžetom za ovu godinu predviđeno je 5.000 eura za JNP. Pravo na jednokratnu pomoć priznavano je pojedincu ili porodici koji se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe, koju ne mogu sami prevazići. Takođe, i za nabavku ljekova, medicinskih pomagala i pomoći u liječenju. Visina JPN je od 50 do 200 eura”, objašnjava PR predsjednika Opštine Tanja Ćorić.

U okviru transfera za socijalnu zaštitu, Opština Ulcinj budžetom za 2023, za tuđu njegu i pomoć opredijelila je 5.500 eura, a za transfer REA zajednici 3.000 eura. Transferi za jednokratnu socijalnu pomoć za ovu godinu iznose 27.000 eura dok je Crvenom krstu planirana pomoć u iznosu od 500 eura. ZA JU DC “Sirena” za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, Opština je opredijelila 170 hiljada eura.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock.com

Za jednokratnu socijalnu pomoć ove godine administracija Mila Božovića opredijelila je 200 hiljada eura, što predstavlja 0,48 odsto gradske kase koja je projektovana za 2023. na 41.659.000 eura. Ukoliko se uzme orijentaciona cifra od 33 hiljade stanovnika, po glavi stanovnika na jednokratne socijalne pomoći se izdvaja 6,06 eura.

Pored toga, Opština Budva će ove godine podržati i rad Narodne kuhinje sa 30 hiljada eura. Narodna kuhinja otvorena je u februaru u restoranu Srednje mješovite škole “Danilo Kiš”. Ovaj projekat Opština Budva realizovala je u saradnji sa Crvenim krstom Budve i Centrom za socijalni rad. Opština Budva pokrenula je projekat “Narodna kuhinja Budve” sa ciljem da se pomogne sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija.

Pljevlja bila izdašna prošle godine

Za socijalna davanja opština Pljevlja prošle godine iz budžeta je izdvojila oko 430.000 eura, skoro 17 eura po stanovniku, odnosno 1,9 odsto realizovanog budžeta u prošloj godini.

Koliko će novca biti izdvojeno u ovoj godini nije još uvijek poznato jer odlazeća administracija nije usvojila budžet za 2023.

Najviše novca u prošloj godini izdvojeno je za jednokratne novčane pomoći oko 214.000 eura.

”Prošle godine podnijeto je ukupno 168 zahtjeva, od čega je pozitivno riješeno 149, a odbijeno15 zahtjeva, a za 4 zahtjeva obustavljen je postupak po službenoj dužnosti za jednokratnu pomoć. Proces dodjele jednokratne pomoći je prekinut primjenom čl.44 Zakona o finansiranju političkih partija od 20. 4. 2022. godine do daljeg”, saopšteno je iz opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, na čijem je čelu Emina Salihović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Podsjećaju da izmijenjena i dopunjena Odluka o jednokratnim socijalnim primanjima omogućava da pravo na jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti i penzioneri sa minimalnom penzijom, a koji žive sami u domaćinstvu.

Za rad gerontodomaćica koje brinu o najstarijim Pljevljacima, iz opštinskog budžeta prošle godine izdvojeno je 90.000 eura.

U oblasti boračko-invalidske zaštite je odrađeno 12 obračuna za korisnike materijalnog obezbjeđenja boraca NOR-a nakon 1943. godine i isplaćeno je 10 obračuna stipendija za učenike i studente palih boraca i invalida rata 1991-1992. godine sa teritorije opštine Pljevlja, ukupno oko 2,5 hiljada eura.

Za podršku rada narodne kuhinje, iz Budžeta opštine Pljevlja za 2022. godinu dodijeljeno je 35.000 eura. Sredstva su opredijeljena za nabavku namirnica, pripremu, posluživanje i dostavu hrane licima u stanju socijalne potrebe, kao i za isplate bruto zarada uposlenim licima u Narodnoj kuhinji.

Za rad Crvenog krsta u Pljevljima lokalna uprava prošle godine izdvojila je oko 25.000 eura.

Zamašne sume daju se i za novorođenčad

Za socijalna davanja građana iz budžeta u Bijelom Polju, budžetom je predviđeno 284.200 eura. Najviše sredstava transferom je predviđeno za poklon čestitke novorođenčadi - 100 hiljada eura.

U Pljevljima su naknadu za opremu za novorođeno dijete ostvarila prošle godine 163 roditelja, a za te svrhe iz opštinskog budžeta utrošeno je oko 42.000 eura.

U Bijelom Polju je za tuđu njegu i pomoć geronto domaćicama opredijeljeno 50 hiljada eura, koliko su i davanja za materijalno obezbjeđenje porodica i podrška socijalnom stanovanju. U okviru prava iz oblasti socijalne zaštite, 20 hiljada eura odvaja se za stimulaciju socijalne politike, a za socijalni savjet 12 hiljada eura, dok je za boračko-invalidsku zaštitu opredijeljeno 1.200 eura.

Bonus video: