Počela regata "Hiljadu ostrva"

Regata koja prolazi između više od 1.000 jadranskih ostrva jedri se na kursu za koji se može reći da je najbolji za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati
132 pregleda 0 komentar(a)
Hiljadu ostrva, regata, Foto: Porto Montenegro
Hiljadu ostrva, regata, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 17.09.2017. 11:39h

Peta po redu međunarodna regata "Hiljadu ostrva" na kursu od Rijeke do Tivta i nazad počela je danas isplovljavanjem flote od 11 brodova, učesnika iz luke Rijeka.

Regata koja prolazi između više od 1.000 jadranskih ostrva jedri se na kursu za koji se može reći da je najbolji za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati, a ove godine na njoj učestvuju brodovi i posade iz Crne Gore, Velike Britanije, Austrije, Njemačke, Češke, Litvanije, Letonije, Čilea, Slovačke i Slovenije.

Format regate koju organizuju JK "Scor" iz Rijeke i nautički centar Porto Montenegro iz Tivta, ostaje isti kao i u prethodna četiri izdanja: takmičenje se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati da jedre samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima.

Nakon starta prve etape iz Rijeke flota ploveći prema jugu, ostavlja sa svoje lijeve strane ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro.

Uzduž rute od 280 nautilkih milja, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između ostrva i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaliva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta.

Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru 20. septembra, flota startuje 21. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, pri čemu jadranska ostrva jedrilice ostavljaju sa svoje desne strane.

Prije starta druge etape, zakazana je i regata "1000 ostrva + 2", 20. septembra, u akvatorijumu Boke Kotorske, što je idealna prilika za sve lokalne jedriličare da se takmiče u domaćem akvatorijumu sa internacionalnim jedrilicarima, a sa druge strane sjajna prezentacija zaliva Boke Kotorske gostujućim jedriličarima.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Council-a od 2015. drži mađarska jerilica "Wild Joe" sa vremenom od 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14čvorova, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 čvirova, što je novi izazov za učesnike ovogodišnje regate "Hiljadu ostrva" i prilika za ulazak u spisak svjetskih jedriličarskih rekorda.