Nikšićki komunisti: Nema tog vandalizma koji može da zasjeni osmijeh Ljuba Čupića

"Ono što je bilo najsvetije u Crnoj Gori kao što je grobnica i uopšte naš odnos prema mrtvima, narušen je i obesmišljen. Kakvo moralno posrnuće"

10328 pregleda 10 komentar(a)
Nikšićki komunisti pored spomenika Ljubu Čupiću, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki komunisti pored spomenika Ljubu Čupiću, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki komunisti okupili su se u pet do 12 na gradskom Trgu u Nikšiću, kod spomenika Čedomira Ljuba Čupića, u znak revolta na nedavno skrnavljenje njegovog nadgrobnog spomenika, kada su nepoznati vandali pokušali da oštrim predmetom uklone Ljubovo ime, godine rođenja i pogibije i petokraku.

„Nije ovo prvi put da mi komunisti protestujemo zbog skrnavljenja i zloupotrebe simbola NOR-a i socijalističke revolucije, kao i pronalaženja spomen bista narodnih heroja na smetlištima“, kazao je Radislav Stanišić, predsjednik Centralnog komiteta (CK) Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG).

Kako je istakao, ono za šta su život dali Ljubo Čupić i 1.516 građana Nikšića u borbi za slobodu, nažalost više ne postoji.

„Antifašističke vrijednosti u Evropi i kod nas sve se manje vrednuju, a izjednačavanje partizanskog i fašističkog pokreta je sramno. Zbog toga su važne vrijednosti koje Ljubo Čupić simbolizuju“, kazao je Stanišić.

Ljubo Čupić, Komunisti Nikšić
foto: Svetlana Mandić

On je podsjetio na Čupićevo hrabro držanje prilikom strijeljanja.

„Nema te gumice, niti primitivizma koji može obrisati sjećanja na simbole slobode i osmijeh koji i danas sija i prkosi, kako fašistima i okupatorima, tako i današnjim bitangama koji obraza nemaju, a ljudi se ne stide. Zato smo ovdje, na Trgu slobode, da kažemo da je Nikšić grad slobode i slobodnih građana koji baštine antifašističke vrijednosti“, poručio je predsjednik CK JKP CG.

Prema njegovim riječima, prekjuče je u Firenci održan veliki antifašistički skup koji je okupio preko 100 hiljada građana, a među brojnim zastavama našlo se i više od deset zastava one velike Jugoslavije.

„Jugoslovenska trobojka sa petokrakom podsjećala nas je na našu slavnu prošlost sa kojom se sada drugi ponose kao simbolom naše antifašističke borbe, više od nas“, kazao je Stanišić.

Nakon obraćanja, nikšićki komunisti, sa trobojkom i zastavom proletera uputili su se na Ljubov grob kako bi položili cvijeće i odali počast heroju čiji osmijeh i danas prkosi.

Prije tri dana je skrnavljenje nadgrobne ploče osudilo i predsjedništvo Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića. Podsjetili su da je prošle godine Nikšićanin M. I. urinirao na Čupićev spomenik na trgu zbog čega je osuđen na deset mjeseci zatvora, kao i da je „jedan vajni student istorije objavio fotografiju na kojoj s podignutom rukom kao da puca u bronzanu figuru heroja napisao 'Ubili smo te jednom, ubićemo te opet...“

„Sada je na red došao i njegov grob da se sa grobne ploče struže njegovo ime i petokraka pod kojom se borio i poginuo. I ono što je bilo najsvetije u Crnoj Gori kao što je grobnica i uopšte naš odnos prema mrtvima, narušen je i obesmišljen. Kakvo moralno posrnuće. I sve ovo se dešava u zadnjih par godina u gradu heroja i slobodara, što je bar za Nikšić do skora bilo nezamislivo. Nikšić je znao da se oduži svojim zaslužnim sugrađanima što najbolje i pokazuje broj podigutih spomen-obilježja“, navodi se u reagovanju nikšićkog UBNOR-a.

Ljubo Čupić, Komunisti Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Njegov osmijeh, ističu iz UBNOR-a, i danas titra na fotografijama u muzejima rodoljubivih naroda svijeta, potvrđujući riječi jednog francuskog publiciste: „To junaštvo je dostojno nacionalnog amblema najhrabrijih naroda“. Ljubov osmijeh je na fotografiji ovjekovječio Karlo Ravnič italijanski oficir, koji se poslije kapitulacije Italije priključio partizanskoj diviziji „Garibaldi“ da se bori protiv fašizma.

Borci su podsjetili da su prije tri godine na Kablenoj glavici, na mjestu gdju su četnici uhvatili Ljuba Čupića i Joku Baletić i predali ih fašistima, postavila spomen-ploču a planinari su prokrčili put i napravili stazu koju su nazvali „Jokina i Ljubova staza“.

„Ovo nije samo skrnavljenje i rušenje spomenika iz NOR-a i najvećih simbola antifašizma kao što je Ljubo Čupić. Ovo je istovremeno i podrivanje i prikriveno rušenje i Crne Gore i svih onih vrijednosti na kojima ona počiva i koje baštini.

Danas je naša najveća obaveza i dužnost, kao i svih progresivnih i patriotskih snaga, supostaviti se povampirenom četništvu i sačuvati našu jedinu domovinu Crnu Goru i njen građanski karakter koji se temelji na multivjerskom i multinanacioanalnom skladu“, zaključuje se u saopštenju predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić.

Bonus video: