Odgovorni za dostupnost, ne i za kvalitet

Pojedine stranice Vladinih organa od kreiranja jedinstvenog sajta i dalje nisu “osvježene”

7927 pregleda 2 komentar(a)
Izgled podstanice Uprave prihoda i carina, Foto: Printscreen
Izgled podstanice Uprave prihoda i carina, Foto: Printscreen

Podstranice veb portala Vlade Crne Gore su u potpunosti funkcionalne i dostupne, dok su za kvalitet i kompletnost sadržaja samih stranica odgovorne institucije u čijoj su nadležnosti.

Ovo je “Vijestima” saopšteno iz MJU, na čijem čelu se nalazi Maraš Dukaj, na pitanje zašto su pojedini sajtovi javne uprave nefunkcionalni, vizuelno zastarjeli ili nisu dostupni.

”MJU je implementiralo web portal Vlade Crne Gore kao projekat od državnog značaja, sa krajnjim ciljem centralizovanog pristupa svim organima državne uprave uz optimizaciju troškova i broja različitih nepristupačnih sajtova. Podstranice navedenog sajta su u potpunosti funkcionalne i dostupne, dok su za kvalitet i kompletnost sadržaja samih stranica odgovorne institucije u čijoj su nadležnosti”, naveli su iz ministarstva.

Novi portal Vlade kreiran je sredinom 2021. godine, a izradila ga je “Fleka”, koja je na tenderu Ministarstva javne uprave dobila posao vrijedan 105.000 eura.

Na jedinstvenom Vladinom veb portalu nalaze se zasebne podstranice svih organa koje čine sistem javne uprave. No, kada se linkom dođe do nekih od njih, poput Fonda rada, Uprave za kapitalne projekte, Katastra i državne imovine, prihoda i carina..., na vrhu stranice će vas sačekati obavještenje da je ta stranica u izradi, dok se na donjem dijelu stranice nalaze saopštenja i informacije o radu pomenutih organa, sa nerijetko neažurnim podacima.

Iz MJU su konkretno za sadržaj na podstanici Uprave prihoda i carina kazali da su u prethodnom periodu realizovane obuke, kreiranje strukture i dijelom sadržaja stranice, kao i migracija sa starog internet portala Vlade na novi portal.

”Trenutno su u toku aktivnosti na obezbjeđivanju sigurne konekcije na administratorskoj stanici portala, sa ciljem ažuriranja iste”, naveli su iz ministarstva.

Takođe, klikom na neku od podstanica organa, internet pretraživač će vas odvesti na odvojene sajtove tih organa, koji, dakle, nijesu u sistemu Vladinog web portala. Takav je slučaj sa sajtom Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, čiji je vizuelni prikaz zastario.

Uprava za gazdovanje šumama ima sopstveni sajt
Uprava za gazdovanje šumama ima sopstveni sajtfoto: Printscreen

”Uzimajući u obzir činjenicu da pojedini organi javne uprave imaju svoje veb sajtove, koje su samostalno razvili, što znači da isti nijesu na veb portalu Vlade CG, konstatujemo da i održavanje takvih sajtova nije u nadležnosti MJU. Internet sajt Uprave za gazdovanje šumama i lovištima nije na veb portalu Vlade CG, iako su bili pozvani kao i svi drugi, sa ciljem lakšeg održavanja, smanjenja troškova i optimizacije broja različitih sajtova”, saopštili su iz ministarstva.

Iz pojedinih službi za informisanje u okviru ministarstava “Vijestima” je nezvanično rečeno i da njihovi mejlovi otežano funkcionišu, te da bi stoga novinari trebalo da pitanja institucijama upućuju na privremeno kreirane mejl adrese. Iz MJU, međutim, ističu da Vladin mejl sistem u potpunosti funkcioniše.

”MJU, kao institucija u čijoj je nadležnosti informaciona bezbjednost, u kontinuitetu preduzima sve aktivnosti u cilju uspostavljanja adekvatne zaštite e-mail sistema. S tim u vezi, a u skladu sa svim standardima, preporukama i dobrim praksama u oblasti informacionih tehnologija, za pristup mejl nalozima, uvedena je dvofaktorska autentifikacija, kao jedna od dodatnih mjera zaštite naloga. Isto podrazumijeva da se nakon unosa korisničkog imena i lozinke, unese i dodatni kod, koji se iz bezbjednosnih razloga mijenja na svakih 30 sekundi. MJU će i u narednom periodu aktivno raditi na obezbjeđivanju neophodnih uslova za adekvatnu bezbjednost informacionih sistema kojima upravlja, zajedno sa svim državnim institucijama, kao što je to i do sada bila praksa”, zaključili su iz ministarstva.

Bonus video: