U Tivtu grade nesmanjenim tempom

Tokom prošle godine podneseno je ukupno 112 zahtjeva za davanje saglasnosti

7973 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Glavnom gradskom arhitekti Opštine Tivat Marku Popoviću tokom prošle godine podneseno je ukupno 112 zahtjeva za davanje saglasnosti, od čega je bilo 85 zahtjeva za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta za zgrade.

Kako je navedeno u Izvještaju o stanju uređenja prostora u opštini Tivat za 2022, koji će se naći pred odbornicima na sjednici lokalnog parlamenta u petak, od zahtjeva gradskom arhitekti za davanje saglasnosti na idejna rješenja arhitektonskog projekta za zgrade, lani je riješen 51.

Odobreno je 35 zahtjeva, šest ih je odbijeno, devet postupaka je obustavljeno, dok je jedan zahtjev proslijeđen Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kao nadležnom organu za postupanje.

Preostala 34 zahtjeva su u proceduri te su preneseni za rješavanje u ovu godinu. Glavnom gradskom arhitekti Tivta lani je podneseno i 11 zahtjeva za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta privremenog objekta od kojih je riješeno deset. Odobreno je sedam takvih zahtjeva, tri su odbijena, a jedan zahtjev je u preceduri za dopunu dokumentacije.

Prošle godine podneseno je ukupno 16 zahtjeva za davanje potvrde o usklađenosti spoljnjeg izgleda bespravnog objekta sa smjernicama za usklađivanje spoljnjeg izgleda iz planskog dokumenta, od čega je riješeno petnaest zahtjeva koji su svi prihvaćeni i okončani izdavanjem potvrde o usklađenosti spoljnjeg izgleda bespravnog objekta, dok je jedan zahtjev u proceduri za dopunu dokumentacije.

Takođe, Služba glavnog gradskog arhitekte Tivta u 2022. godini ukupno je riješila i 42 zahtjeva koji su tom organu podneseni 2021. godine, i to na način da je 21 zahtjev odobren, 15 ih je odbijeno, a obustavljeno je šest postupaka.

Inače, tokom prošle godine Opština Tivat je od naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalija) naplatila ukupno 2.124.079 eura. Od toga se 2,054 miliona eura odnosi na komunalije uplaćene prilikom prijave gradnje novih objekata, dok je 69.223 eura bio prihod od komunalija plaćenih prilikom legalizacije do sada bespravnih objekata.

Pravna lica su platila ukupno skoro 1,65 miliona eura komunalija, dok su fizička lica po istom osnovu u gradsku kasu Tivta lani uplatila skoro 477 hiljada eura.

Na području najmanje bokeljske opštine lani su podnesene ukupno 63 prijave građanja novih objekata, i to 19 novih porodičnih stambenih objekata, četiri stambeno-poslovna objekta, 10 novih objekata kolektivnog stanovanja, šest objekata mješovite namjene, 12 turističkih i 11 novih objekata infrastrukture. Legalizovano je i po tom osnovu komunalije su naplaćene za ukupno 25 objekata - 17 za nelegalne stambene, a osam za pomoćne objekte.

Bonus video: