Šta piše u izvještaju ODIHR: Kritičari su na meti države Crne Gore

Crna Gora je u grupi zemalja gdje su branitelji ljudskih prava izloženi kleveti, sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Bjelorusijom...
89 pregleda 0 komentar(a)
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2017. 16:11h

Država Crna Gora i pojedini njeni zvaničnici stali su u odbranu i podržali kampanju protiv kritički nastrojenih medija i aktivista civilnog sektora, procijenila je Kancelarija za demokratiju i ljudska prava OEBS-a (ODIHR), u čijem najnovijem izvještaju se našla i Crna Gora.

Prema navodima izvještaja, u Crnoj Gori su primijećene poteškoće u identifikaciji počinilaca ili dokazivanja krivične odgovornosti na sudu, uključujući i slučajeve kada su napade na branitelje ljudskih prava pratile očigledne negativne kampanje.

ODIHR ocjenjuje da je Crna Gora svrstana u grupu zemalja gdje su branitelji ljudskih prava izloženi kleveti, i to sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Bjelorusijom, Gruzijom, Mađarskom, Kazahstanom...

U izvještaju se navodi da su NVO 2014. prijavile OEBS-u negativnu kampanju protiv direktorice MANS-a: "U junu 2014., pro-vladin list „Informer” objavio je video snimak kao dokaz da je direktorica pomenute NVO „zlostavljač životinja”. Članak je objavljen u Srbiji i Crnoj Gori, tražeći od čitaoca da „istraže” identitet žene koja se pojavljuje na video snimku. Osnovni sud u Podgorici je privremeno zabranio distribuciju „Informera”, odnosno broj u kojem se pisalo o direktorici NVO", stoji u izveštaju ODIHR.

Ova organizacija napominje i da je na problem hapšenja novinara koji izvještavaju sa protesta. "Hapšeni su novinari koji nisu učestvovali u protestima ili ometali rad policije takođe mogu predstavljati kršenje njihovih prava na slobodu izražavanja i pristup informacijama. Policija je navodno naznačila da su novinari uhapšeni jer nisu pratili policijske naredbe, što je u jednom slučaju značilo da novinar treba da prestane sa snimanjem policijske interakcije sa demonstrantima", ističe ODIHR.

Kao problem Crne Gore prepoznate su i prijetnje braniteljima ljudskih prava, posebno onima koji podržavaju seksualne manjine. Konstatuje se da se najveći broj napada odnosio na verbalne i onlajn prijetnje, ali da je bilo i na pada na članove i podržavaoce zajednice i na javnim skupovima.

"Policija je efikasno odgovorila na incidente, uključujući i pružanje zaštite, dok su sudske vlasti izricale veoma slabe i simbolične kazne", konstatuje ODIHR.

Bonus video: