Protest studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta: U "Onogoštu" nema grijanja, tople vode...

Studenti se žale i da menza u studentskom domu „Braće Vučinić“ nema dovoljno kapaciteta, kao i da u zgradi Filozofskog i Filološkog fakulteta tokom zime uglavnom nema grijanja

17418 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću protestovali su zbog, kako su istakli, niza problema sa kojima se suočavaju godinama, a najveći problem se tiče doma u hotelu „Onogošt“, pa su novi protest zakazali za srijedu, upravo ispred „Onogošta“.

Kako je istakla studentkinja Filološkog fakulteta Marija Marković, koja je smještena u „Onogoštu“, gdje se nalazi oko 260 akademaca, uslovi u tom objektu su loši – zimi nema grijanja, nema tople vode, a komunikacija sa upravom doma i ne postoji.

„Ugovor sa hotelom 'Onogošt' je osmišljen kao privremeno rješenje za smještaj studenata na 20 godina. Tražili smo od ministra, sa kojim smo imali sastanak, taj ugovor, ali su nam rekli da je on strogo povjerljiv. Nemamo grijanja, tople vode, bezbroj puta smo slali upit Ministarstvu gdje oni kažu da su samo 30 odsto odgovorni za studente smještene u 'Onogoštu', a mi smo studenti državnog Univerziteta. Tražimo da se ugovor hitno preispita i objavi“, kazala je Marković i dodala da se upravnik doma nikada nije došao na sastanak sa studentima.

Studenti se žale i da menza u studentskom domu „Braće Vučinić“ nema dovoljno kapaciteta, kao i da u zgradi Filozofskog i Filološkog fakulteta tokom zime uglavnom nema grijanja.

„U decembru i januaru je svega pet dana bilo grijanje, pa su profesori predavanja držali online ili ih odlagali, a ni studenti nijesu htjeli da dolaze. Tražimo i tačan datum proširenja kapaciteta menze, jer u menzi kapaciteta 200 studenata hrani se njih 800. Tražimo i uvid u budžet koje daje ministarstvo“, zahtjevi su studenata koje je iznijela Marković.

Istakla je i da pravila Bolonje variraju od profesora do profesora, pa traže održavanje serije predavanja za profesore i studente na kojima bi se svi upoznali sa pravilima.

Dekan Filološkog fakulteta Igor Lakić kazao je da je protest studenata opravdan i da su problemi sa grijanjem zbog starih instalacija i stare kontlarnice, ali da imaju obećanje od Univerziteta Crne Gore da će isti biti riješeni. Podsjetio je da je zgrada fakulteta sagrađane 1963. godine kao i da od tada, kako je rekao, nije bilo značajnog ulaganja u nju.

„Prošle godine je Univerzitet krenuo sa ulaganjima i promijenjeni su prozori na južnoj strani. Univerzitet planira novu kotlarnicu jer trenutna je u jako lošem stanju. Plan je da se uvedi toplotne pumpe koje će pomoći da se cijela zgrada ravnomjerno zagrijava. Razmišlja se i o energetskoj efikasnosti u smislu zamjene preostalih prozora i stavljanja demit fasade. I elektro instalcije su u jako lošem stanju pa nijesmo u mogućnosti da zagrijavamo učionice radijatorima ili klimom jer bi odmah došlo do pada kompletnog sistema, tako da se razmišlja i o zamjeni elektro instalacija“, kazao je Lakić.

Prema informacijama koje imaju, kako je rekao, u toku su pripreme za tender za pomenute radove i nadaju se da će to biti rađeno tokom ljeta.

„Neke preliminarne procjene govore da u ovu zgradu treba uložiti milion i po eura da bi se obezbijedili normalni uslovi što se tiče grijanja i struje“, kazao je dekan Filološkog fakulteta.

Direktorica doma „Braće Vučinić“ Mirjana Spasojević podržala je studente i istakla da je potrebno konstantno unaprjeđivati uslove života i rada studenata.

Spasojević
Spasojevićfoto: Svetlana Mandić

„To je i stav Ministarstva. Ministar je obećao da će nam pomoći da adaptiramo kuhinju i menzu i proširimo kapacitete kako bi studenti bili što zadovoljniiji i to će se dogoditi tokom ljeta“, kazala je Spasojević.

Prema njenim riječima imaju 836 prijavljanih korisnika menze, ali nikada ih nije bilo preko 500. U studentskom domu je smješteno 255 studenata i 50 učenika.

„Kuhinja je od 1968. godine, a kapacitet restorana je 100 mjesta. Godinama je poboljšavana, vršena promjena tehničkih uređaja, ali kapacitet nije proširivan“, rekla je Spasojević.

Upravnik doma u hotelu „Onogošt“ Ivan Jovović kazao je da studenti imaju direktnu komunikacija sa recepcionerima na studentskoj recepciji, koji dalje komuniciraju sa šefom službe, a da je od decembra on taj koji rješava probleme koji recepcioneri ne mogu riješiti. Tvrdi da je ove godine održan samo jedan sastanak, jer nije bilo potrebe za češćom komunikacijom, kao i da je kvar koji se tiče grijanja u januaru otklonjen za tri dana.

„Neko od njih je polomio radijator u čitaonici studentskog doma. Imali smo i kvar ventila i to je trajalo tri dana“, kazao je Jovović.

Studenti su zahtjeve za rješavanje probleme uputili Ministarstvu prosvjete, Univerzitetu Crne Gore, kao i dekanatima Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Marković: Nećemo da zavisimo od vlade do vlade

„Mi nećemo stati dok nam se ne daju adekvatni odgovori i datumi. Nijeste došli na pašnjak pa nemate papire, nego u administraciju i morate da budete obavješteni šta je neko radio prije vas. Nas ne zanima koliko traje vaš mandat. Mi nećemo da zavisimo od vlade do vlade, od ministarstva do ministarstva. Ne zanimaju nas izboru i pojedinci, već institucija. Ne zanima nas ko je bio 2016. godine i ko će biti sjutra. Tražimo da nas ne tjerate od sebe. Hoćemo k vama i trebamo pomoć. Mi smo dio sistema i hoćemo da priznate da smo dio vas. Nećemo da nas šaljete od institucije do institucije i kažete da nijeste odgovorni“, poručila je Marković.

Podrška Studentskog parlamenta UCG

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore podržao je protest studenata.

„Smatramo da je porazno da u 21. vijeku moramo konstantno da rješavamo probleme sa grijanjem i snabdijevanjem toplom vodom u studentskim domovima u državi koja pretenduje da bude članica Evropske unije“, stoji u saopštenju Studentskog parlamenta.

Ističu da su nadležnim organima u prethodnom periodu više puta ukazivali na probleme s kojima se susrijeću studenti u studentskim domovima u Nikšiću i da su održali više sastanaka sa upravom studentskog doma „Braća Vučinić“, kao i sa predstavnicima Ministarstva prosvjete Crne Gore.

„Određeni pomaci su napravljeni po pitanju grijanja i snabdijevanja toplom vodom te su ti problemi privremeno riješeni u relativno kratkom roku. Ipak, kao dugogodišnji problem prepoznajemo stanje u menzi, koji se prvenstveno ogleda u nedostatku kapaciteta, kako prostornih tako i tehničkih i ljudskih. Sve dok problemi sa grijanjem, snabdijevanjem toplom vodom i kvalitetnom i uvijek dostupnom ishranom studenata u studentskim domovima ne budu trajno riješeni, intervenisaćemo i podržavati svaki legitiman oblik pritisaka na nadležne organe, a koji prije svega potiču od naših koleginica i kolega“, stoji u saopštenju uz apel na donosioce odluka da odgovorno, ozbiljno i efikasno pristupe rješavanju problema studenata u Nikšiću.

Bonus video: