Poslanici uskoro o provjeri imovine u regionu

Poslije dvije godine, Crna Gora bi trebalo da ratifikuje dogovor sa Sjevernom Makedonijom i Srbijom

3183 pregleda 4 komentar(a)
Tadašnji ministar Leposavić na potpisivanju sporazuma u Beogradu, Foto: RAI-SEE.org
Tadašnji ministar Leposavić na potpisivanju sporazuma u Beogradu, Foto: RAI-SEE.org

Vlada još nije dostavila Skupštini na ratifikaciju Međunarodni sporazum o razmjeni podataka o imovini javnih funkcionera, koji je prije nepune dvije godine potpisao tadašnji ministar pravde Vladimir Leposavić.

Iz Ministarstva pravde kazali su “Vijestima” da će ga na adresu Skupštine uputiti ovog mjeseca.

”Proces ratifikacije Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka za provjeru izjava o imovini je u tijesnoj vezi sa pripremama ostalih zakonskih akata koji će značajno ojačati legislativni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i koji će omogućiti nadležnim institucijama da efikasnije sprovode proces oduzimanja nelegalno stečene imovinske koristi”, rečeno je iz resora Marka Kovača.

Kovač danas boravi u Beogradu, a ranije je najavljeno da će tema biti i ovaj sporazum.

Njega su upravo u Beogradu sredinom marta 2021. godine potpisali predstavnici Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

U obrazloženju Međunarodnog sporazuma se ističe da “mnogi korumpirani javni funkcioneri troše svoje stvarno bogatstvo u inostranstvu”.

”Kupuju nekretnine, posjeduju kompanije ili polažu novac na inostrane bankovne račune. Relativno je lako sakriti bogatstvo. Javni funkcioneri jednostavno ne prijavljuju svoju inostranu imovinu, iako je prijavljivanje imovine u inostranstvu obavezno u većini, ako ne i u svim sistemima za prijavljivanje imovine”, navodi se u obrazloženju.

Javni funkcioneri dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije izvještaje o prihodima i imovini. Redovni godišnji imovinski kartoni dostavljaju se do kraja marta.

Iz Ministarstva su “Vijestima” kazali da su pored ratifikacije Sporazuma u planu za ovaj kvartal i zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Zakona o parničnom postupku, ali i potpisivanje Haške konvencije o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim ili trgovačkim stvarima. Dodaje se da oni spadaju u skup propisa koji će pratiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

”MP će tokom ove godine pripremiti i izmjene i dopune zakona koji se odnose na međunarodnu pravnu pomoć, što takođe cijenimo važnim zbog imovine koja se nalazi van teritorije Crne Gore”, navodi se u odgovoru ovog resora.

Pojašnjeno je i da će biti obavljeni razgovori sa predstavnicima pravosuđa Srbije i Sjeverne Makedonije, radi informisanja o pravnom statusu Sporazuma u tim državama.

Bonus video: