Formiran Izdavački savjet UCG, Joksimović predsjednik

"Izdavački savjet će imati odgovornost za ispunjavanje osnovne misije izdavačke djelatnosti na Univerzitetu, a to je afirmacija obrazovne i emancipatorske uloge u društvu, kao i podsticanje naučnog i kulturnog stvaralaštva u javnom interesu", saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore

4386 pregleda 0 komentar(a)
Joksimović, Foto: UCG
Joksimović, Foto: UCG

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG), kojim predsjedava rektor UCG prof. dr Vladimir Božović, formirao je Izdavački savjet koji će se baviti uslovima i postupkom izdavanja univerzitetskih publikacija. Savjet, od sedam članova, imenovao je za predsjednika redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Gojka Joksimovića.

"Profesor Joksimović je već tri godine zaredom na Stanfordovoj listi među 2% najuticajnijih svjetskih naučnika u svojoj oblasti istraživanja – electrical engineering. Za svoj zapažen naučnoistraživački, ali i autorski rad, te za poseban doprinos međunardnom pozicioniranju Univerziteta, dobitnik je Plakete UCG", saopšteno je iz Univerziteta.

Izdavački savjet će, kako su kazali, imati odgovornost za ispunjavanje osnovne misije izdavačke djelatnosti na Univerzitetu, a to je afirmacija obrazovne i emancipatorske uloge u društvu, kao i podsticanje naučnog i kulturnog stvaralaštva u javnom interesu.

"Univerzitet Crne Gore, kao visokobrazovna i naučnoistraživačka institucija Crne Gore, ujedno najstariji i jedini državni univerzitet, objavljuje razne vrste publikacija koje se dominantno koriste kao primarna, sekundarna i tercijarna literatura u obrazovnim i naučnoistraživačkim procesima na Univerzitetu", ukazuju iz te institucije.

Cilj je, kako su kazali, da se publikuju oni naslovi koji ispunjavaju najviše naučne, obrazovne, kulturne i umjetničke vrijednosti, da publikovana djela budu dio obrazovnog i naučnoistraživačkog procesa na Univerzitetu na svim nivoima studija, kao i da budu u intelektualnom, stilskom i u etičko-akademskom diskursu paradigmatična građa za dalja istraživanja i akademsko i kulturno stvaralaštvo.

"Ujedno, cilj izdavačke djelatnosti je da kroz otvorenu i nezavisnu uređivačku politiku, vođenu isključivo idealima društva znanja i nesputanu ideološkim, rasnim, nacionalnim, vjerskim, političkim i drugim ličnim determinantama, animira i promoviše vrijednosti kritičkog mišljenja, slobode izražavanja i argumentovanog dijaloga u crnogorskom akademskom prostoru i društvu u cjelini", dodaju iz Univerziteta.

Poručuju da će se Izdavački savjet rukovoditi Pravilnikom o izdavačkoj djelatnosti Univerziteta Crne Gore, koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Savjet čini sedam članova, među kojima su, pored Joksimovća i: prof. dr Boris Brajović, prof. dr Anđelka Šćepanović, prof. dr Tatjana Stanovičić, prof. dr Milica Vuković Stamatović, mr Zdravko Delibašić i mr Ognjen Savić.

Bonus video: