Nema legalizacije "Kraljičine stolice"

Opština Budva odbila zahtjev HTP “Miločer” za bespravni objekat nekada ekskluzivnog restorana u Miločeru

6195 pregleda 0 komentar(a)
Restoran u nimalo reprezentativnom stanju, Foto: Vuk Lajović
Restoran u nimalo reprezentativnom stanju, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva odbio je zahtjev Vladine kompanije HTP “Miločer” da legalizuje nekada ekskluzivni ljetnji restoran “Kraljičina stolica” u Miločeru.

”Odbija se zahtjev HTP ‘Miločer’ za legalizaciju bespravnog objekta kao neuredan”, piše u rješenju resornog sekretarijata u koji su “Vijesti” imale uvid.

Obrazloženo je da je uprava kompanije u aprilu prošle godine, nakon što je utvrđeno da podnesak ispunjava uslove za nastavak legalizacije da u predviđenom roku dostavi neophodnu dokumentaciju, što nije učinjeno ni nakon upozorenja.

Ta državna kompanija gazduje velikim zemljišnim kompleksom od pet hektara u Miločerskom parku gdje se nekada nalazio hotel “Kraljičina plaža”, dvije vile, a i restoran “Kraljičina stolica” na samom brdu, na jednom od najljepših vidikovaca. Od 2007. kompletna imovina u Miločeru data je odlukom tadašnje Vlade kadrova DPS-a u višedecenijski zakup kompaniji “Adriatic properties”.

Bivše rukovodstvo HTP “Miločer”, kadrovi Vlade DPS-a, podnijeli su u julu 2018. zahtjev za legalizaciju objekta izgrađenog davne 1996.

Kako stoji u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, tražena je legalizacija objekta, ukupna bruto površina 224,8 kvadrata, odnosno 162,7 kvadrata neto. Namjena objekta koji je useljen i završen, kako piše, je restoran sa prizemljem i jednim spratom.

”Vijesti” su uvidom u kastarsku evidenciju utvrdile da na toj lokaciji, katastarskoj parceli koja je navedena u zahtjevu HTP “Miločer”, stoji da postoji zabilježba postojanja objekta izgrađenog bez građevinske dozvole. I to objekta broj 1 - zgrada u ugostiteljstvu površine 138 kvadrata sa posebnim dijelom objekta, poslovni prostor ugostiteljstva površine 88 kvadrata, kao i poslovni prostor ugostiteljstva površine 74 kvadrata, sve u svojini HTP “MIločer”.

Takođe, kao teret na tu nekretninu je i zabilježba restitucije, jer “Kraljičinu stolicu” između ostalih nekretnina u Miločeru potražuju prestolonasljednik Srbije Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina.

”Kraljičina stolica” je u martu 2017. bila pretvorena u ekskluzivni “Nobu”, brendirani japanski restoran. Ipak, “Nobu” se tu nije dugo zadržao, a “Kraljičina stolica” od tada nije ni u malo reprezentativnom izdanju, o čemu svjedoče fotografije koje nerijetko na društvenim mrežama objavljuju mještani.

U informaciji o poslovanju HTP za 2020. koja je dostavljena Vladi navodi se da je ova kompanija nekada gazdovala hotelom “Kraljičina plaža” ukupne površine 2.267 kvadrata koji je u međuvremenu porušen, kao i vilama ukupne površine 496 kvadrata, te restoranom “Kraljičina plaža”.

Kapital preduzeća - hotel, dvije vile, restoran i pet hektara najvrednije zemlje na crnogorskoj obali procijenjeni su na 7,3 miliona eura, dok je vrijednost kako je navedeno ekskluzivnog ljetnjeg restorana “Kraljičina stolica” procijenjena na 72.915 eura.

Kompanija “Adriatic properties” grčkog biznismena sa crnogorskim državljanstvom Petrosa Statisa, zakupila je elitno ljetovalište Sveti Stefan - Miločer na višedecenijski zakup, a na mjestu nekadašnje “Kraljičine plaže” niče novi hotel sa depadansom - 66 stanova za tržište.

Podsjećanja radi, 15. januara 2007. je tadašnja Vlada premijera Željka Šturanovića dala zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela Sveti Stefan, Vile Miločer i hotela “Kraljičina plaža”. Potpis su tada stavili direktori HTP “Budvanska rivijera” i HTP “Miločer”, kao i predstavnici “Aidway investments limited” sa Britanskih Djevičanskih ostrva, Ministarstvo turizma i “Aman resorts management” iz Holandije. Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Vlada je 29. novembra 2012. usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija koju su činili DPS i SDP nije imala većinu u Skupštini koja bi podržala taj akt. Kasnije je Đukanovićeva vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. godine. Aneks za Kraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije.

Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost. Zakupnina je određena na 350 hiljada eura.

Bonus video: