Adrović i Santander: Prioriteti jačanje usluga podrške porodicama, prevencija i zaštita djece od nasilja

"Uvođenjem programa Garancija za mlade u Crnoj Gori biće omogućena sistemska podrška mladima od njihovog obrazovanja do zaposlenja, što treba da doprinese značajnom unapređenju položaja mladih u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju

4446 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander saopštili su da su strateški prioriteti razvijanje i jačanje usluga podrške porodicama, kao i prevencija i zaštita djece od svih oblika nasilja i eksploatacije.

To je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), nakon sastanka održanog u tom resoru.

"Adrović i Santander su saglasni da su postavljeni dobri temelji za reformu sistema socijalne i dječje zaštite i ocijenili da će zajedničkim naporima učiniti sve da dodje do njene realizacije", navodi se u saopštenju.

Pomenute su i aktivnosti MRSS -a planirane za naredni period uz podršku UNICEF-a, koje se odnose na reformu sistema socijalne i dječje zaštite, deinstitucionalizaciju i Garancija za mlade.

"Strategijom deinstitucionalizacije koja je u finalnoj fazi, predviđen je dalji razvoj usluga i aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja i u institucijama", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da svako dijete treba porodicu, "zato je veoma važno da jačamo usluge podrške porodicama koje se nalaze u kriznim situacijama i time spriječimo izmiještanje djece iz biološke porodice".

Dodaje se da ukoliko je izmještanje u najboljem interesu djeteta, neophodno je da bude smješteno u hraniteljsku porodicu, a ne u instituciju.

"Sva djeca bi trebalo da žive u toplom porodičnom okruženju i u tom smislu, neophodno je jačanje sistema hraniteljstva", kazao je Adrović.

Riječi je bilo i o podršci UNICEF-a u cilju jačanja kompetencija voditelja slučaja, u dijelu obezbjeđivanja obuka za stručne radnike, ali i o podršci za razvoj samih centara za hraniteljstvo.

"Uvođenjem programa Garancija za mlade u Crnoj Gori biće omogućena sistemska podrška mladima od njihovog obrazovanja do zaposlenja, što treba da doprinese značajnom unapređenju položaja mladih u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju.

"Zajednički je ocijenjeno da je započete reforme u oblasti socijalne i dječje zaštite neophodno sprovesti do kraja, kako bi najranjivije kategorije našeg društva, među kojima su djeca prioritet, bile adekvatno zaštićene", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: