Važno je prepoznati štetnosti govora mržnje po društvo

Panel je dio projekta - "Mediji za odgovorno društvo", koji realizuju Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope u partnerstvu sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore i Institutom za medije Crne Gore

3037 pregleda 1 komentar(a)
Panel diskusija u Bijelom Polju, Foto: Jadrankla Ćetković
Panel diskusija u Bijelom Polju, Foto: Jadrankla Ćetković

U toku predizborne kampanje veoma je važno da vodimo računa o negativnim sadržajima, koji bi mogli da utiču na tenzije u društvu u čemu mediji imaju nemjerljivu ulogu.

To je saopšteno danas u Bijelom Polju na panelu pod nazivom "Govor mržnje u medijima".

Šta su to govor mržnje i diskriminacija, kako se oni identifikuju, na koji način mediji svojim izvještavanjem mogu da doprinesu da se spriječi širenje spornog govora u javnom prostoru, samo su neke od tema o kojima je diskutovano na radionici u Bijelom Polju.

Panel je dio projekta "Mediji za odgovorno društvo", koji realizuju Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope u partnerstvu sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore i Institutom za medije Crne Gore, a podržan je kroz program "OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

O netoleranciji, agresivnosti i govoru mržnje koji nerijetko postaju dio svakodnevnice pogotovo u onlajn raspravama te njihovoj prisutnosti u medijima kroz interaktivnu komunikaciju govorili su Dragoljub Duško Vuković iz Media centra, novinarka Radija Berane Milena Bubanja, Olivera Nikolić iz Instituta za medije CG, kao i novinari i predstavnici NVO sektora iz sjeverne regije Crne Gore.”

Tokom obuke naglašeno je koliko je važno prepoznati i razumjeti štetne posljedice govora mržnje po društvo, sa posebnim ostvrtom kako ga prepoznati i o njemu profesionalno izvještavati.

Etičkim dilemama u izvještavanju o sadržajima sa elementima uvrijedljivog i govora mržnje prema ranjivim grupama - Analizama slučaja sa pogledima i iskustvima novinara/ki iz Crne Gore i regiona, bavila se Olivera Nikolić (IMCG).

"Takvi slučajevi podižu društvene tenzije i veliki je izazov za medije, kako da se odnesu prema takvim oblicima komunikacije i da ukažu na slučajeve koji ostavljaju štetne posledice. Mediji treba da obezbijede uslove za tolerantnu komunikaciju zasnovanu na argumentima uz uvažavanje različitosti, ličnosti", naglasila je Nikolić.

Da li se mediji neselektivno odnose prema jeziku agresivnosti, senzacionalizma i mržnje, te da li takve slučajeve osuđuju i smještaju u odgovarajući kontekst kako bi na taj način doprinosili njegovanju kulture dijaloga i tolerancije, pitanje je koje traži profesionalne odgovore i reakciju, istaknuto je tokom razgovora.

"S obzirom da smo u toku predizborne kampanje veoma je bitno da vodimo računa o negativnim sadržajima, koji bi mogli da utiču na tenzije u društvu u čemu mediji imaju nemjerljivu ulogu. Izbjegavanjem takvih sadržaja, njihovom neselektivnom osudom doprinijelo bi se izbjegavanju netrepeljivosti, udaljavanju jednih od drugih, dehumanizaciji društva. Time bi se doprinijelo podizanju kulture dijaloga i tolerancije, koji su nam toliko neophodni", ocijenila je Nikolić.

Bonus video: