Đukanović: Jednaka prava i rodna ravnopravnost još uvijek daleko

Predsjednik kazao da je potrebno dati primat rodno odgovornim politikama i osigurati suštinsku emancipaciju žena i ženskih prava

3839 pregleda 21 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Želimo Crnu Goru u kojoj će žene imati jednake mogućnosti kao i muškarci; biti jednako plaćene za svoj rad kao i muškarci; biti zaštićene od nasilja i imati siguran pristup pravdi - Crnu Goru u kojoj će djevojčice biti jednako željene i voljene, kazao je predsjednik Milo Đukanović, povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena.

"Puno je posla pred nama. Jednaka prava i rodna ravnopravnost su još uvijek daleko. Na nama je da učinimo sve, zajedno i individualno, da kao država, društvo i pojedinci, taj dan dočekamo što prije. Da damo primat rodno odgovornim politikama i osiguramo suštinsku emancipaciju žena i ženskih prava. Time ćemo povratiti poštovanje prema tradiciji crnogorskog društva u kojem je žena imala posebnu snagu i vrijednost, dug prema antifašističkoj borbi žena i izvojevanom pravu glasa, i ispuniti obećanje prema sadašnjim i budućim generacijama žena i djevojčica da žive u slobodnoj i građanskoj Crnoj Gori u kojoj su prava jednaka za sve", saopštio je Đukanović.