Vuksanović Stanković: Srcem za ravnopravnost

Crna Gora danas je država koja je najgore rangirana u regionu po pitanju rodne ravnopravnosti

1952 pregleda 10 komentar(a)
Draginja Vuksanović - Stanković, Foto: Boris Pejović
Draginja Vuksanović - Stanković, Foto: Boris Pejović

Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena čestitku je uputila i Draginja Vuksanović - Stanković, kandidatkinja na predstojećim predsjedničkim izborima.

"Prije 115 godina, kada je borba za prava žena započela, intelektualni potencijal žena se brutalno zanemarivao, a radni potencijal eksploatisao. U takvim okolnostima javno dići glas i krenuti u borbu za jednakost značilo je izložiti se različitim opasnostima – od osude i prezira javnosti do zastrašivanja i prijetnji" kazala je Vuksanović - Stanković

Ona je dodala da biti žena u Crnoj Gori znači i dalje biti suočena sa ovim opasnostima. Crna Gora danas je država koja je najgore rangirana u regionu po pitanju rodne ravnopravnosti. Crna Gora ne daje ni startnu poziciju djevojčicama jer naša država i dalje prednjači po broju selektivnih abortusa kojim se favorizuje rađanje muške djece.

Kako se navodi u saopštenju žene danas ostvaruju samo 77 odsto zakonskih prava u odnosu na muškarce. Osim što rade za manju platu od svojih muških kolega žene u Crnoj Gori na svojim leđima nose 90% neplaćenog rada, onog u svog domaćinstvu.

"Za svog postojanja Crna Gora nije imala ženu predsjednicu. Vrijeme je da to promijenimo. Zbog svih žena, onih koje se nisu rodile - da bi se rodile i svih onih koje žive neravnopravne - da bi postale ravnopravne. Srećan 8 mart i srećna nam buduća ravnopravnost za koju ćemo se izboriti zajedno" zaključila je Vuksanović - Stanković.

Bonus video: