Više NVO traži od Vlade formiranje institucionalne platforme transparentnosti

"Platforma će digitalizacijom samih prijava i slučajeva uvesti transparentnost, povezati sve nadležne službe i time smanjiti mogućnost korupcije čime će u kajnjem porasti broj odgovornih građana koji prijavljuju nepravilnosti, a slučajevi će se efikasnije rješavati", navedeno je u zahtjevu Vladi

2811 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Više nevladinih organizacija predalo je zahtjev Vladi za formiranje institucionalne platforme transparentnosti pod nazivom Nadležan.me.

Ta platforma, kako su pojasnili, uvela bi revoluciju u radu institucija i inspekcijskih organa.

Inicijativu su podržale Organizacija KOD,NVO Eko tim, NVO Mreža za promjene ( platforma Zumiraj.me), NVO Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) podržale i NVO Koalicija za održivi razvoj (KOR), Organizacija Expeditio, MSJA - Dr. Martin Schneider-Jacoby Association, NVO Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimtskih promjena i energetike – CLEAN, NVO Demokratske evropske inicijative, NVO ,,KANA”, Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), Lokalni ekološki parlament Danilovgrad, NU ,,Zrcalo”, Fondacija ,,Ognjen Rakočeić”, NVO Multimedijalni studio EHO, Oči Podgorice, Udruženje “ Ne bacajte boce”, NVO Crnogorsko društvo ekologa, Zeleni Kolašin i brojni građanski aktivisti.

Rješenje su ponudili, kako navode, jer "građani često ne znaju gdje treba prijaviti koji problem i koje su institucije nadležne za isti, doki institucije nerijetko bježe od svojih nadležnosti, a sami procesi su netransparentni".

"Platforma će digitalizacijom samih prijava i slučajeva uvesti transparentnost, povezati sve nadležne službe i time smanjiti mogućnost korupcije čime će u kajnjem porasti broj odgovornih građana koji prijavljuju nepravilnosti, a slučajevi će se efikasnije rješavati", navodi se u zahtjevu koji je upućen Vladi.

Dodali su da je zamišljeno da administrator platforme zahtjeve upućuje nadležnim inspekcijama i organima prijave, a status prijava biće u većini slučajeva javan, s naznakom o odgovoru iz nadležne službe.

Podsjetili su na sve "manjkavosti uprave" u slučajevima nelegalne eksploatacije šljunka, gdje su, kako navode "same službe proglašavale sebe za nenadležne prebacujući 'loptu' u dvorište drugih institucija".

Poručili su da od Vlade očekuju da ozbiljno razmotri ovaj predlog i da se isti usvoji, naglasivši da će oni kao NVO sektor pomoći u formiranju platforme.

Bonus video: