LGBT Forum Progres: Osuđujemo napad na Milatovića, nadležni da procesuiraju odgovorne

"Apelujemo i da se efikasno reaguje u slučajevima prijetnji koje su nedavno upućene drugim kandidatima/kinjama, te da se odgovorni i u tim slučajevima adekvatno procesuiraju, čime bi se poslala jasna poruka da ovakvim pojavama nema mjesta u našem društvu"

2172 pregleda 4 komentar(a)
Foto: LGBT Forum Progres
Foto: LGBT Forum Progres

LGBT Forum Progres saopštio je da osuđuje današnji fizički napad na predsjedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića koji se dogodio na Cetinju.

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog porasta tenzija i pojave ovakve vrste nasilja tokom predizbornog procesa. Pozivamo nadležne organe da procesuiraju odgovorne u skladu sa zakonom i osiguraju punu i adekvatnu zaštitu svih kandidata/kinja u budućnosti, kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali. Apelujemo i da se efikasno reaguje u slučajevima prijetnji koje su nedavno upućene drugim kandidatima/kinjama, te da se odgovorni i u tim slučajevima adekvatno procesuiraju, čime bi se poslala jasna poruka da ovakvim pojavama nema mjesta u našem društvu", ističe se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da nasilje i mržnja, na koje godinama ukazuju i upozoravaju, a koji su duboko vezani i za izborne procese i nestabilnu političku situaciju u Crnoj Gori, pogotovo pogađaju žene i djevojčice, maloljetnike i višestruko marginalizovane društvene grupe.

"Tenzije koje crnogorski političari godinama unazad grade stvaraju atmosferu u kojoj nasilje, u različitim oblicima, postaje društveno prihvatljivo, što je nedopustivo. Svi ovi procesi, koji dijele naše društvo, su dodatno ubrzani i posljedicama duboke ekonomske krize, pandemije korona virusa i niza drugih faktora, za koje je potreban zajednički odgovor svih aktera u državi", poručili su iz LGBT Foruma Progres.

Grupa građana protestovala je danas ispred cetinjskog Sportskog centra na Cetinju zbog održavanja konvencije Milatovića.

U jednom trentku je došlo i do napada, pa je Milatović morao uz pomoć obezbjeđenja i policije da uđe u Sportski centar.

Kako se vidi na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, Milatoviću je nekoliko osoba pomoglo da uđe nakon što je prošao kroz gomilu gdje su ga pojedinci gurali i psovali.

Bonus video: