Konferencija "Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive" u NP Prokletije od 20. do 25. septembra

Milan Gazdić je istakao da je organizacija ovog događaja u Nacionalnom parku Prokletije, koji se proteže na teritoriji dviju opština Plav i Gusinje, posebna, zahvaljujući njegovoj čudesnoj prirodi, beskrajnim zelenim površinama i fenomenalnim pogledom na planine

2653 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka predstavnika Agencije i opština Plav i Gusinje, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Sa sastanka predstavnika Agencije i opština Plav i Gusinje, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

U Nacionalnom parku “Prokletije” u periodu od 20. do 25. septembra 2023. godine biće organizovana naučna konferencija povodom 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine i 32. godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi, navodi se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Dodali su da je na sastanku predstavnika Agencije i opština Plav i Gusinje utvrđen i naziv konferencije - “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”.

"Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović se zahvalio direktoru Agencije Milanu Gazdiću i njegovom timu na odluci da Konferenciju organizuje u ovim krajevima, ističući ubjeđenje da će jedan ovako eminentan događaj afirmisati prirodne i društvene posebnosti ovog podneblja", kazali su iz agencije.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine
foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, kako je saopšteno, naglasila je da vjeruje da će ovakav događaj doprinijeti promociji razvojnih mogućnosti Prokletija, a da uspješnost projekta nije ni malo upitna.

Dodali su da je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić istakao da je organizacija ovog događaja u Nacionalnom parku Prokletije, koji se proteže na teritoriji dviju opština Plav i Gusinje, posebna, zahvaljujući njegovoj čudesnoj prirodi, beskrajnim zelenim površinama i fenomenalnim pogledom na planine.

"Gazdić je takođe istakao da je ovaj kraj nepravdano zapostavljen obzirom na izuzetnu prirodu i resurse sa kojima raspolaže, dodajući da vjeruje da će se realizacijom ovog događaja, u kojem su učešće najavili najeminentniji domaći, regionalni i međunarodni eksperti koji se bave zaštitom prirode, doprinijeti boljoj i prepoznatijoj ponudi ovog kraja te njegovoj boljoj turističkoj valorizaciji", rekli su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine
foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Sagovornici su se složili da je prostor plavsko-gusinske doline, odnosno prirodni ambijent NP “Prokletije”, kako zaključuju u saopštenju, idealan za organizovanje događaja ovakvog tipa, imajući u vidu očuvanost prirode kao i potencijale najmlađeg Nacionalnog parka u Crnoj Gori.

Bonus video: