Kružni tok na Zlatici mimo pravila

Po prijavi mještana, inspekcija zabranila radove na izgradnji kružne saobraćajnice na Bulevaru Vilija Branta, naspram stadiona “Koma”

16005 pregleda 14 komentar(a)
Ivanović na mjestu gdje su započeti, pa zabranjeni radovi, Foto: Boris Pejović
Ivanović na mjestu gdje su započeti, pa zabranjeni radovi, Foto: Boris Pejović

Upravi za saobraćaj zabranjeni su dalji radovi na izgradnji kružnog toka na dijelu Bulevara Vilija Branta, nedaleko od starog stadiona “Koma”, u podgoričkom naselju Zlatica. Razlog - glavni projekat je suprotan urbanističko-tehničkim uslovima.

To, pored ostalog, piše u rješenju Urbanističko-građevinske inspekcije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je inspektor Luka Mugoša donio 22. februara. “Zabranjuje se Upravi za saobraćaj građenje/rekonstrukcija saobraćajnice, za koju je podnijeta prijava građenja broj 12-745/22-9058/1 od 15. 11. 2022. godine, u dijelu između presjeka osam i 14 na revidovanom glavnom projektu (kružni tok), iz razloga što je glavni projekat izrađen, odnosno revidovan suprotnim urbanističko-tehničkim uslovima”, piše, pored ostalog, u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Zahtjev za inspekcijski nadzor resoru ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, odnosno Urbanističko-građevinskoj inspekciji početkom decembra uputili su mještani Iveza i Ranko Ivanović, nakon što su, kako su naveli u prijavi, bili u saznanju da su otpočeli pripremni radovi na izgradnji kružnog toka. Inspekcijski nadzor izvršen je 20. januara.

U rješenju inspektora, navedeno je da se Upravi za saobraćaj nalaže da izmijeni revidovani glavni projekat u dijelu koji se odnosi na kružni tok i da taj projekat uskladi sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je 22. februara 2019. izdao Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorica.

U obrazloženju rješenja piše i da je inspektoru dostavljeno mišljenje “Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje” Podgorica, koje je izrađivalo Detaljni urbanistički plan (DUP) “Murtovina”, da je inspektor to i usmeno izjašnjenje investitora, Uprave za saobraćaj, uzeo u obzir, ali i ostao pri stavu da glavni projekat nije izrađen u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima u dijelu koji se odnosi na izgradnju kružnog toka.

Investitor nastavka radova na Bulevaru Vilija Branta je Uprava za saobraćaj, a radove izvodi kompanija “Bemaks” iz Podgorice. Kako je navedeno na građevinskoj tabli, radovi su počeli u decembru prošle godine, dok je u planu da budu završeni u aprilu. Prema ilustraciji, plan je da na tom mjestu postoji kružni tok, čiji jedan krak vodi iz pravca grada i izlazi prema auto-putu, a jedan krak ide ka Jadranskoj ulici. Iz kružnog je isključena Mosorska, i ta ulica se zatvara i tako gubi pristup magistrali, a taj krak kružnog sada ide sasvim novom ulicom, koja obilazi dvije kuće i povezuje se na Mosorsku prema Doljanima.

Iz Uprave za saobraćaj ni ranije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim kad je taj kružni tok planiran, da li je bilo više rješenja kad je u pitanju pozicija te raskrsnice.

Kružni nacrtali, iako nije predviđen važećim planovima, kažu mještani
Kružni nacrtali, iako nije predviđen važećim planovima, kažu mještanifoto: BORIS PEJOVIC

Dvadesetak dana od početka radova, sredinom januara, Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici, zbog, kako se navodi “odstupanja od DUP-a” podnijeta je krivična prijava protiv “Bemaksa” i gradonačelnika Ivana Vukovića i drugih lica “zbog korupcije, organizovanog kriminala...”. Podnosilac Iveza Ivanović, čije se porodično imanje sa jedne strane nalazi uz Mosorsku ulicu, a sa druge uz sam Bulevar, u prijavi je naveo da je “Bemaks” 27. decembra započeo radove na njegovoj parceli, u naselju Zlatica, u Mosorskoj 1, a da njemu nije isplaćena nadoknada za korišćenje zemljišta.

Prema podacima sa vebsajta Uprave za katastar i državnu imovinu, za Bulevar Vilija Branta, za imovinu Ivanovića, a na predlog Glavnog grada, u februaru 2021. pokrenut je postupak eksproprijacije.

Iveza i njegov brat Ranko, osim ODT-u, krivičnu prijavu podnijeli su i Specijalnom državnom tužilaštvu, a nakon što su dobili rješenje inspektora, uputili su i dopunu.

”Dostavljam rješenje o zabrani radova... napominjemo da i pored rješenja o zabrani radova na pomenutim presjecima, radovi su od juče 7. marta intenzivirani navodno radi spajanja instalacija, jer im je to inspektor omogućio”, piše, pored ostalog u dopuni prijave.

Iz Glavnog grada ranije su “Monitoru” rekli da su im od Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), u dva navrata proslijeđeni na izjašnjenje zahtjevi mještana Zlatice, uz koje je dostavljeno i novo saobraćajno rješenje, sa kružnim tokom na raskrsnici sa Mosorskom ulicom.

”Takvim rješenjem raskrsnice došlo bi do značajnog zalaska u DUP-om formirane urbanističke parcele i značajnog izmještanja Jadranske ulice, što je protivno planskoj dokumentaciji, pa smo Ministarstvu uputili odgovor da izmjene detaljnih urbanističkih planova nisu u našoj nadležnosti, već se potrebno obratiti Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja i urbanizma”, naveli su lani u odgovoru tom nedjeljniku.

Mještani su se krajem januara obratili i investitoru, Upravi za saobraćaj, tražeći izjašnjenje u vezi sa rješenjem raskrsnice Bulevara Vilija Branta sa Mosorskom i Jadranskom ulicom. U odgovoru, iz Uprave su naveli da je dostavljeni glavni projekat raskrsnice (kružni tok) urađen “na osnovu izmijenjenog saobraćajnog rješenja datog u DUP-u ‘Murtovina’, a na osnovu tekstualnog dijela DUP-a”:

”Prilikom izrade glavnih projekata planiranih ulica, parkinga i pješačkih i biciklističkih staza, može doći do izvjesnih korekcija u odnosu na zadate parametre u planu u cilju uklapanja u postojeće stanje i radi iznalaženja najboljih saobraćajnih rješenja. Na predlog izmjena saobraćajnog rješenja datog u DUP-u ‘Murtovina’ je dobijena saglasnost Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj broj 08-352/19-3960 od 4.12.2019. godine, a na osnovu koje je dalje rađen i revidovan glavni projekat”, piše u odgovoru Uprave za saobraćaj koji su mještanima dostavili 1. februara.

Nakon dobijanja tog odgovora, Iveza Ivanović ponovo se obratio ODT-u, navodeći da se “u konkretnom slučaju ne radi o ‘izvjesnim korekcijama’ do kojih može doći prilikom izgradnje, već će se, lako, uviđajem lica mjesta, utvrditi da se radi o potpuno novoj saobraćajnici koja nije predviđena nikakvim važećim planom”.

Bonus video: