Sekretarijat pisao Agenciji: Utvrditi da li "Seloštak" zaslužuje status prirodnog dobra

"U dopisu Sektarijata navodi se da se lokalitet nalazi u blizini visoravni Lukavica koja je predložena opštinskim planovima da bude zaštićeno prirodno dobro kao predio izuzetnih odlika"

4293 pregleda 0 komentar(a)
Seloštak, Foto: NVO Zagrad Montenegro
Seloštak, Foto: NVO Zagrad Montenegro

Sektarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić, uputio je zahtjev Agenciji za zaštitu životne sredine, da u skladu sa svojim nadležnostima utvrdi da li šumski lokalitet "Seloštak" po svom svojstvu zaslužuje status prirodnog dobra.

"U dopisu Sektarijata navodi se da se lokalitet nalazi u blizini visoravni Lukavica koja je predložena opštinskim planovima da bude zaštićeno prirodno dobro kao predio izuzetnih odlika. S obzirom na činjenicu da je opštinskoim planovima predloženo da Lukavica bude zaštićeno prirodno dobro, a uzimajući u obzir da se šumski kompleks Seloštak nalazi u neposrednoj blizini, i da se kroz lokalitet pruža glavna asfalta putna dionica koja vodi do Lukavice, Konjska, Kapetanova jezera, očekujemo da će Agencija se naći modalitet u kontekstu povezanosti ova dva lokaliteta”, navodi se u saopštenju nevladine organizacije (NVO) Zagrad Montenegro, koje potpisuje njen predsjednik Ivan Đurović.

Ta NVO je Opštini podnijela inicijativu da se šumski kompleks Seloštak, površine preko 238 hiljada metara kvadratnih, zaštiti.

Zaštitom tog kompleksa, kako su istakli, spriječila bi se dalja devastacija lokaliteta, povećao bi se nivo zaštite od sječe, požara i drugih negativnih uticaja, ali bi se stekao i viši stepen uslova zaunapređenje lokaliteta i njegovu turističku valorizaciju.

Podršku da se Seloštak stavi pod zaštitu dobili su od brojnih građana, ljubitelja prirode, kao i ekoloških organizacija.

Bonus video: