Uspostavljena saradnja sa Belgijom u zaštiti od sajber napada

Dukaj je na sastanku ocijenio da će odbrana državne informacione infrastrukture i računarskih sistema biti zaokružena obrazovanjem Agencije za sajber bezbjednost, kao i donošenjem zakona o informacionoj bezbjednosti

1882 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Crna Gora i Belgija uspostavile su danas konkretnu saradnju u oblasti odbrane od sajber napada i prijetnji, koja će uključivati ekspertize, studijske posjete i zajedničke projekte, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Iz tog resora kazali su da je saradnja uspostavljena između nadležnih državnih timova za hitne odgovore na ugrožavanje računarskih sistema (CERT) kroz operativnu razmjenu informacija o sajber prijetnjama i izazovima.

„Posjetom stručnog tima MJU, na čelu sa ministrom Marašem Dukajem, Centru za sajber bezbjednost Belgije, počela je bliska saradnja koja će, kako je dogovoreno, uključivati i ekspertize, studijske posjete, zajedničke projekte i dalje povezivanje dvije države u borbi protiv sajber napada i prijetnji“, kaže se u saopštenju.

Direktor Centra za sajber bezbjednost Belgije Migel de Briker predstavio je strateška dokumenta te države i organizacionu strukturu njenog sistema zaštite od sajber napada.

On je, kako su naveli iz MJU, ponudio pomoć u prenošenju znanja i iskustava

„Naš tim predstavio je belgijskim kolegama aktivnosti na suzbijanju napada na infrastrukturu koji su intenzivirani avgusta prošle godine, kao i strateške iskorake koji su preduzeti ili su planirani u toj oblasti“, kaže se u saopštenju.

Dukaj je na sastanku ocijenio da će odbrana državne informacione infrastrukture i računarskih sistema biti zaokružena obrazovanjem Agencije za sajber bezbjednost, kao i donošenjem zakona o informacionoj bezbjednosti.

On je dodao da će tim crnogorskih eksperata raditi na zaštiti 24 sata sedam dana u sedmici.

Dukaj je ocijenio da su aktivnosti stručnjaka i Ministarstva u cjelini na zaštiti i saniranju posljedica sajber napada prepoznate kao kvalitetne i efikasne

„Uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost u cilju efikasnog odgovora na pomenuti izazov, još je jedan korak ka potpunom usklađivanju sa Direktivom Evropske unije o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti“, kazao je Dukaj.

Bonus video: