Sukobile se nastavnice škole u Risnu, reagovala i policija

U risanskoj Osnovnoj školi došlo do vrijeđanja, navodno i fizičkog kontakta, a incidentu prisustvovala i djeca. Škola pokrenula disciplinski postupak protiv jedne od nastavnica, sa slučajem upoznati Ministarstvo prosvjete i inspekcija

49985 pregleda 43 komentar(a)
Risan (ilustracija), Foto: Shutterstock
Risan (ilustracija), Foto: Shutterstock

Dok u školama raste broj slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad djecom, takvi incidenti dešavaju se i među nastavnicima, zaduženim za njihovo obrazovanje i vaspitanje.

O sukobu dvije nastavnice Osnovne škole “Veljko Drobnjaković” u Risnu, kada je jedna od njih navodno i fizički nasrnula na koleginicu, osim Prosvjetne inspekcije i Ministarstva prosvjete, obaviještena je i policija.

Prema riječima očevidaca, krajem decembra prošle godine u prostorijama te škole najprije je došlo do verbalnog sukoba, da bi jedna od nastavnica počela da vrijeđa koleginicu. Potom je, tvrde svjedoci, došlo i do fizičkog kontakta. Incidentu su, osim nastavnog osoblja, prisustvovala i djeca.

”Sve to se odigralo naočigled nastavnika, djece koja su prolazila hodnicima i kasnije ispričala to roditeljima”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Direktorica OŠ “Veljko Drobnjaković” Marija Ćirković kazala je “Vijestima” da je disciplinski postupak protiv jedne od nastavnica u toku.

Saopštila je i da je uprava škole, nakon saznanja o incidentu, pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti i sve zakonske procedure koje su u njenoj nadležnosti.

Ćirković je rekla da nastavni proces u ovoj školi, koja inače nije prepoznata po slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom, ne trpi zbog ovog sukoba.

Iz Ministarstva prosvjete odgovorili su da su upoznati sa konkretnim slučajem. Iz tog resora “Vijestima” su kazali da je predmet 20. januara upućen Upravi za inspekcijske poslove na dalje postupanje.

”Takođe, Ministarstvo je ostvarilo komunikaciju sa upravom škole, od koje se očekuje da postupi u skladu sa zakonskim propisima, s obzirom na činjenicu da navedeni događaj nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete”, piše u odgovoru.

Iz prosvjetne inspekcije juče su kazali da su izvršili inspekcijski nadzor prošlog mjeseca, ali da nije bilo osnova za preduzimanje upravnih mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

”Prosvjetna inspekcija je 1. februara 2023. godine izvršila inspekcijski nadzor kod JU OŠ ‘Veljko Drobnjaković’ Risan, a na osnovu inicijative u kojoj je u najbitnijem navedeno da je u prostorijama ustanove došlo do verbalnog sukoba između dvije nastavnice, o čemu je sačinila Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru”, piše u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

Kazali su da je zapisnikom konstatovano da je do sukoba između nastavnica došlo nakon završene sjednice Nastavničkog vijeća, 30. decembra 2022, te da je jedna od nastavnica incident prijavila Odjeljenju bezbjednosti Kotor koje je postupalo u toj situaciji.

Komentarišući ovaj slučaj, predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da je svaki vid nasilja nedopustiv i da osuđuju ovakve slučajeve koji se, tvrdi, izuzetno rijetko dešavaju.

On je kazao da su incidenti koji uključuju fizički sukob za svaku osudu i da nastavnici upravo vaspitavaju djecu da konflikte rješavaju razgovorom, demokratski i tolerantno. Poručio je da svima može da se desi pad koncentracije, da zagalami i pogriješi, ali da nastavnici treba da budu primjer djeci i pošalju im poruku da je vrijeđanje i nasilje nedopustivo.

Ministarstvo prosvjete u novembru prošle godine mapiralo je skoro 80 crnogorskih škola u kojima se dešava nasilje.

U tom mjesecu, za samo petnaest dana, prijavljena su četiri slučaja nasilja u kojima su akteri učenici osnovnih i srednjih škola.

Tokom prošlog vikenda Udruženje Roditelji u Podgorici je organizovalo protest protiv nasilja, tražeći bezbjedne škole i ulice, strože kazne za počinioce, odlučne akcije i odgovornost svih, od porodice do institucija.

Bonus video: