U CNP-u upriličena izložba povodom Foruma gradonačelnika 16+1

"Figure, maske po nazivu "Peking opera" oslikane vodenim bojama predstavljaju jedan od najstarijih simbola Kine. Te maske nose glumci u predstavama, generali, vojnici i to u raznim situacijama", objasnio je prevodilac zadužen za izložbu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2017. 17:07h

U Crnogorskom narodnom pozorištu upriličena je izložba povodom Foruma gradonačelnika 16+1, koji počinje sjutra u Podgorici.

Izložene su fotografije koje prikazuju djelove kineske kulture i načina života, a predstavljeni su i ručno rađeni ornamenti. Narukvice izvezene od kineskog čvora dio su tradicionalnog umijeća ove kulture. Čvorom mogu da se konstruišu razne figure, a isto tako, jednim potezom se rasplete čitav vez, objasnio je prevodilac zadužen za izložbu Čang Čeng.

"Figure, maske po nazivu "Peking opera" oslikane vodenim bojama predstavljaju jedan od najstarijih simbola Kine. Te maske nose glumci u predstavama, generali, vojnici i to u raznim situacijama", rekao je Čeng.

"Leteći bambus" je takođe našao svoje mjesto na izložbi.

"U pitanju je sprava, igračka, ukras od plastike, u vidu spinera koji se okreće i održava na jednom koncu. Spiner neće spasti dok ga ne makne onaj ko 'drži konac u rukama', a do tada će prozvoditi zvuk, od gotovo nečujnog, pa sve glasnije," rekao je Čeng.

Prikazane su i slike nastale posebnom umjetnošću rezanja papira presavijenog u različite oblike. "Sitni pokreti makaza stvaraju razne oblike", objašnjava prevodilac.

Nakon izložbe, priređen je koncert Pekinško-crnogorskog simfonijskog orkestra od 19 časova. Izložbi su prisustvovali gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović, ministar kulture Janko Ljumović i potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Galerija

Bonus video: