Švercovano povrće preplavilo pijacu u Pljevljima

Zakupci tezgi na pijaci u Pljevljima najavili protest zbog nelegalnog priliva poljoprivrednih proizvoda iz okruženja

37949 pregleda 48 komentar(a)
Gradska pijaca u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Gradska pijaca u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Prodavci na gradskoj pijaci u Pljevljima najavili su protest ukoliko nadležni u državi i Opštini ne stanu na kraj nelegalnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda na zelenoj pijaci.

Tvrde da puno robe ulazi nelegalno na gradsku pijacu bez ikakve kontrole i dokumentacije.

”Ulazi roba nelegalno i prodaje se na tezgama mladi luk, spanać mlada salata, orasi... Ništa to nije ušlo na carinu. Šest, sedam mjeseci ovdje niko nije ušao da je platio carinu”, kazao je jedan od prodavaca Nusret Sadagić.

On je kazao da robu nelegalno na gradskoj pijaci prodaju prodavci iz Prijepolja, a ima ih iz Bijelog Polja i Berana.

”Ne može da neko uđe sa sto kilograma spanaća na carinu jer mu se to ne bi isplatilo. Treba samo 200 eura da plati papirologije. Oni umjesto toga slobodno prelaze našu granicu jer ih pušta policija i carina”, rekao je Sadagić.

Kaže da su se godinama žalili na ovaj problem, ali da niko ništa nije preduzeo da ovaj problem riješi. Ljubiša Krvavac kaže da su pljevaljski proizvođači poljoprivrednih proizvoda registrovani kod Ministarstva poljoprivrede za obavljanje te djelatnosti i da imaju određena ograničenja o mjestu na kojima mogu prodavati svoje proizvode.

”Imamo rješenja od Ministarstva na kojima piše da nemamo pravo prodavati rasade na udaljenosti većoj od 50 kilometara od mjesta proizvodnje. Do Bijelog Polja je 80 kilometara”, kazao je Krvavac.

Roba iz Prijepolja kako ističu pljevaljski prodavci nelegalno dolazi jer nadležni na gradnici ne rade svoj posao kako bi trebalo.

Prodavac Elmedin Skorupan kaže da do ovoga ne bi došlo da policija i carina bolje kontrolišu prelazak granice.

”Mi smo rješili da ako se ovome ne stane na kraj da ćemo organizovati protest ispred Opštine. Mi proizvođači iz Pljevalja, napravićemo drvene tezge i napravićemo pijacu ispred Opštine, a ova pijaca neka se zove prijepoljska, bjelopoljska ili nekako drugačije”, rekao je Skorupan.

Pljevaljski prodavci kažu da je zbog nelegalne konkurencije ugrožena njihova proizvodnja i da će mnogi proizvođači odustati od ovog posla ukoliko nadležni ne preduzmu adekvatne mjere da suzbiju nelegalnu prodaju na gradskoj pijaci u Pljevljima.

Gradska pijaca u Pljevljima nalazi se u lošem stanju i u nju ništa praktično nije ulagano od kada je izgrađena prije šezdesetak godina. Pijaca je oronula i nefunkcionalna je i sve je manje pristupačna građanima i trgovcima.

U preduzeću Komunalne usluge smatraju da prostor gradske pijace treba osavremeniti i dovesti namjeni, jer je postojeći izgubio smisao i tržišni i estetski.

”Predlažemo da se na prostoru gradske pijace u Pljevljima stvore uslovi za unapređenje poslovanja, uređenjem pijace i njenim osavremenjivanjem eventualnom izgradnjom savremenog tržnog centra ili prilagođavanje postojeće pijace savremenim trendovima”, kažu u Komunalnom preduzeću, koje gazduje gradskom pijacom.

Za gradnju savremenih poslovnih prostora na mjestu današnje gradske pijace ranije su se interesovale kompanije “Čelebić”, “Franca” i “Laković”.

Bonus video: