Maju Liješević moraju da vrate u firmu

Bivša direktorka Turističke organizacije Budve dobila spor zbog odluke u jeku sukoba Demokrata i DF-a

15399 pregleda 4 komentar(a)
Maja Liješević, Foto: Vuk Lajović
Maja Liješević, Foto: Vuk Lajović

Bivša direktorka Turističke organizacije Budve (TO) Maja Liješević dobila je spor protiv svoje nekadašnje firme, a Osnovni sud u Kotoru naložio je da ona mora da bude vraćena u najbogatiju lokalnu turističku organizaciju u Crnoj Gori na mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi.

Portparol osnovnog suda u Kotoru, sudija mr Veljko Bulatović potvrdio je “Vijestima” da je taj sud usvojio tužbeni zahtjev Liješevićeve.

”Sudija Krsto Pejović je donio presudu kojom je usvojen tužbeni zahtjev Maje Liješević i poništeno kao nezakonito rješenje o razrješenju tužilje - direktorice TO od 9. 11. 2021. godine. Obavezana je tužena TO da tužilji ponudi drugo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude. Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od osam dana od dana prijema presude”, kazao je Bulatović.

Liješević je smijenjena u jeku političkog rata koji je prije dvije godine buktio na relaciji Demokrate - DF.

Mjesto direktora TO je po političkom sporazumu pripalo Demokratama i oni su tu poziciju od 2017. pa do novembra 2021. pokrivali kadrovima koje su predlagali.

Liješevićeva je u više navrata isticala da nije pripadala nijednoj političkoj partiji.

Izvršni odbor TO ju je razriješio dužnosti zbog, kako je navedeno, teže povrede radne dužnosti. Na teret joj je stavljeno to što je bez saglasnosti Izvršnog odbora, bez formiranja Organizacionog odbora pripremila i javnosti predstavila novogodišnji program ispred zidina Staroga grada, te da se za to iz kase TO izdvoji 150.000 eura.

Prethodno je Izvršni odbor imenovala Skupština TO.

Odluku da mimo saglasnosti Opštine Budva kao osnivača pripremi i organizuje i za to izdvoji novac osudio je tadašnji predsjednik Opštine Budva, ujedno i predsjednik Skupštine TO Budve Marko Carević koji je uputio dopis Liješevićevoj upozorivši je da za organizaciju novogodišnjeg programa nije dobila saglasnost lokalne uprave kao osnivača, te da je na taj način prekoračila ovlašćenja direktora organizacije jer nije dobila saglasnost novoizabranog saziva Izvršnog odbora za izbor izvođača, kao ni saglasnost za eventualno zaključenje ugovora o angažovanju po ovom osnovu.

S druge strane, Liješevićeva je pozivajući se na mišljenje koje je dobila od Ministarstva ekonomskog razvoja, tvrdila da je sjednica od 9. novembra Skupštine TO, koju je održao Carević kao njen predsjednik bila nelegitimna, a samim tim i odluke o izboru Izvršnog i Nadzornog odbora. Ona je i policiji podnijela krivičnu prijavu jer joj je onemogućen pristup random mjestu, te podnijela i tužbu da je nezakonito smijenjena sa mjesta direktorice To Budve.

Bonus video: