Vodosnabdijevanje problem u pljevaljskoj i kolašinskoj opštini

Mještani pljevaljskog sela plaćaju 40 eura za cisternu vode
84 pregleda 0 komentar(a)
Crljenica, Foto: Goran Malidžan
Crljenica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.09.2017. 19:31h

Predsjednik pljevaljske Mjesne zajednice Crljenice Darko Gačević pozvao je nadležne u lokalnoj upravi da počnu da rješavaju problem vodosnabdijevanja sela, jer mještani, tvrdi, sami to ne mogu uraditi.

MZ Crljenice jedno je od najnaseljenijih seoskih područja u opštini Pljevlja, udaljena od grada petnaestak kilometara.

Decenijama kraj ima problema sa pijaćom vodom, posebno ljeti kada usljed suše presuše malobrojni izvori.

Gačević kaže da su uprkos blizini grada, zbog lošeg vodosnabdijevanja prinuđeni da vodu dopremaju cisternama, za šta moraju da izdvoje i do 150 eura mjesečno.

Vodu cisternama dovoze i mještani sela Vijenac, Ranče i dijela sela Otilovići, koja takođe pripadaju MZ Crljenica.

Gačević tvrdi da domaćinstva u tim selima uzimaju mjesečno po dvije cisterne.

“Prosječno domaćinstvo koje vodu doprema za kućne potrebe, ali i za napajanje stoke, mjesečno troši po dvije cisterne, što je oko 80 eura. Dvije cisterne, dovoljne za prosječno domaćinstvo, dopremaju ukupno 16 kubika vode. Međutim, prošle godine imali smo domaćinstvo sa manjom farmom od 10 krava, koje je moralo da dopremi osam cisterni, odnosno po četiri u mjesecu. To domaćinstvo za dva mjeseca platilo je više od 300 eura za vodu”.

Gačević ističe da lokalna uprava u dopremanju vode do ugroženih sela snosi pedeset odsto troškova, ali naglašava da bi trebalo da radi na rješavanju pitanja vodosnabdjevanja MZ.

Selište bez vode, a računi stižu

Mještani kolašinskog sela Selišta tvrde da i dalje namaju vode, uprkos tome što su suše prošle.

Kako kažu, vodu su prije dva dana dobili samo na tri sata, a nakon toga slavine su ponovo suve.

Selištani su ljetos ispričali novinarima kako su prinuđeni da vodu donose iz obližnje rijeke i podsjetili da su uložili značajan novac kada je prije nekoliko decenija građen seoski vodovod.

“Nije rješenje da nam se voda pušta jednom u tri mjeseca po nekoliko sati. Obraćali smo se i JP 'Vodovod i kanalizacija' i Opštini, u nekoliko medija su pisali o našim mukama. Sve je uzalud i daljes mo bez vode i za najosnovnije potrebe, iako nam računi uredno stižu”, kažu u selu.

Navode da su im nadležni za vodosnabdijevanje kazali da je bazen prazan i da nemaju rješenje za problem.

U Selištima, ipak, tvrde da kod restorana “Savrdak” voda izbija i pravi “poplave” po cesti, što je, tvrde, dokaz da je ima.

“Rekli su nam u Opštini da nemaju novca za popravku. Plašimo se da ćemo imati problema zbog ovih izjava, kao i prošlog puta, kada su nas neki službenici 'Vodovoda' uputili neprijatne riječi jer smo razgovarali sa novinarima.”

Na pozive “Vijesti”, u “Vodovodu” juče nijesu odgovarali.

Na telefonski poziv nije odgovorio ni tehnički direktor Vojin Vlahović, pa je ostalo nejasno zbog čega selo na pola puta između grada i izvorišta gradskog vodovoda u Rijeci Muškovića mjesecima nema vode.

U “Vodovodu” o tom problemu ćute od odlaska na bolovanje direktorice Jelke Rakočević.

Bonus video: