Po potvrdu u Fond za zdravstveno osiguranje prije putovanja

Osiguranik treba da insistira na primjeni obrasca u zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu

10660 pregleda 2 komentar(a)
FZO ima bilateralne sporazume sa 16 država, Foto: Boris Pejovic
FZO ima bilateralne sporazume sa 16 država, Foto: Boris Pejovic

Osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), prije odlaska u inostranstvo, treba da se obrate područnoj filijali u mjestu prebivališta kako bi dobili odgovarajuću dokumentaciju potrebnu za moguću hitnu zdravstvenu zaštitu u drugim državama.

Iz FZO su kazali da Crna Gora primjenjuje bilateralne sporazume o socijalnom osiguranju sa 16 država. U pitanju su Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Austrija, Njemačka, Češka, Mađarska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Italija, Bugarska i Slovačka.

”Osiguranik FZO, koji planira privremeni boravak u nekoj od tih država, da bi ostvario pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu treba da se obrati područnoj jedinici/filijali, prema mjestu prebivališta, da bi obezbijedio dvojezičnu potvrdu, odnosno obrazac o pravu na zdravstvenu zaštitu definisanu sporazumom”, istakli su.

Iz FZO su pojasnili da je osiguranik dužan da sa ovom potvrdom obrati nadležnom fondu, odnosno kasi osiguranja prema mjestu boravka u inostranstvu, kako bi dobio zdravstveni list na osnovu kojeg ostvaruje pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu.

Kazali su da ukoliko dođe do hitne zdravstvene zaštite, osiguranik ne plaća uslugu, već se troškovi liječenja likvidiraju između crnogorskog FZO i inostranog nosioca osiguranja.

Iz FZO su naglasili da ukoliko zdravstvena ustanova u inostranstvu upućuje osiguranika da plati troškove liječenja, osiguranik treba da insistira na primjeni izdatog obrasca.

”… I da se, zdravstvena ustanova, preko nosioca osiguranja u mjestu boravka, službenim putem obrati područnoj jedinici Fonda koja je izdala obrazac”, pojasnili su.

U dokumentu FZO piše i da osiguranici koji privremeno borave u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao I Poljskoj, ne plaćaju naknadu za pružene zdravstvene usluge, već troškovi zdravstvene zaštite padaju na teret nosioca osiguranja (Fonda, Zavoda..) te zemlje.

”Da bi crnogorski državljani ostvarili pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj Poljskoj, potrebno je da od nadležne, područne jedinice FZO prema mjestu prebivališta obezbijede potvrdu da su osiguranici FZO, kao i da posjeduju dokaz da su državljani Crne Gore”, naveli su iz FZO. Istakli su da su osiguranici dužni da se sa tim ispravama, odnosno dokumentacijom obrate kasi osiguranja u inostranstvu, takođe prema mjestu boravka.

U FZO su donijeli uputstvo i za crnogorske građane koji su radni odnos zasnovali u 2022. godini ili su u tom periodu promijenili poslodavca.

”Zbog izmjena više zakonskih i podzakonskih propisa, Uprava prihoda i carina, počev od 1. januara 2022. godine ne vrši registraciju osiguranika s obzirom na to da su doprinosi za zdravstveno osiguranje brisani iz svih propisa. Uprava prihoda i carina prilagodila je Centralni registar obveznika uplate i osiguranika sa novim zakonom, što je uticalo na to da više ne postoji automatska razmjena podataka između registra uprave i baze osiguranike Fonda”, pojasnili su iz ove ustanove.

Istakli su da je, nakon zasnivanja radnog odnosa ili promjene poslodavca, potrebno da se osiguranik u područnoj jedinici, filijali FZO, prijavi na zdravstveno osiguranje, uz ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument.

Bonus video: