EKIP: Možete blokirati neželjene marketinške poruke i pozive, uputite zahtjev operatoru

Iz EKIP-a su objasnili da se u registru pod nazivom Ne zovi me nalaze korisnici, odnosno njihovi telefonski brojevi i internet adrese, kojima se ne smiju slati poruke ili pozivi u svrhu direktnog marketinga

10109 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Korisnici u Crnoj Gori mogu blokirati neželjene marketinške poruke i pozive ukoliko upute zahtjev operatoru usluga da ih upiše u registar Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), saopštili su njeni predstavnici.

Iz EKIP-a su objasnili da se u registru pod nazivom Ne zovi me nalaze korisnici, odnosno njihovi telefonski brojevi i internet adrese, kojima se ne smiju slati poruke ili pozivi u svrhu direktnog marketinga.

„Registru se može pristupiti putem internet adrese nezovime.ekip.me. Upis i brisanje podataka u registar su besplatni i obavlja se na osnovu zahtjeva koji korisnik podnosi operatoru sa kojim ima zaključen pretplatnički ugovor. Zahtjev se može uputiti slanjem SMS-a sa porukom “prijava” na broj 14876, poslati operatoru e-mailom, poštom ili predajom zahtjeva u poslovnici operatera“, navodi se u saopštenju.

Operator je, kako su objasnili iz EKIP-a, dužan da po zahtjevu postupi u roku od dva radna dana. Obrazac zahtjeva, kao i drugi detalji o tome kako funkcioniše upis i brisanje iz registra, dostupni su na internet stranici nezovime.ekip.me.

Smatra se da je upisom u registar "ne zovi me" korisnik povukao sve saglasnosti za slanje marketinških poruka koje je prethodno dao. Svaka osoba koja ima namjeru da šalje poruke ili pozive u svrhu marketinga dužna je da prije toga provjeri da li je određeni korisnik, kojem namjerava da pošalje poruku ili uputi poziv, prijavljen u registar.

„U cilju smanjenja dostupnosti podataka za kontakt korisnik može preduzeti i slijedeće. U slučaju da je korisnik dao saglasnost na to, lični podaci kao ime, prezime, adresa stanovanja i broj telefona nalaze se u javno dostupnim telefonskim imenicima operatora i u Univerzalnom imeniku. Saglasnost za objavljivanje tih podataka daje se prilikom zaključivanja pretplatničnog ugovora sa operatorom ili registracije korisnika mobilnih usluga“, navodi se u saopštenju.

Operator je, kako je objašnjeno, dužan da u svakom trenutku obezbjedi korisniku pravo da izmjeni, dopuni ili izbriše lične podatke iz imenika. To znači da korisnik saglasnost na unos podataka u telefonski imenik može opozvati predajom zahtjeva za brisanje broja telefona i drugih podataka iz javnog imenika operatoru koji mu pruža usluge.

Iz EKIP-a su objasnili da neželjene komunikacije podrazumijevaju pozivanje korisnika ili slanje elektronskih poruka radi direktnog marketinga bez prethodno pribavljene saglasnosti korisnika.

Prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, upotreba automatskih govornih uređaja, bez ljudskog posredovanja, faks aparata ili elektronske pošte, uključujući SMS ili MMS za pozive prema korisniku, radi direktnog marketinga, dozvoljena je samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika.

Takođe, osoba koja šalje poruke dužna je da omogući korisniku da na jednostavan način i bez naknade, da primjedbe ili odbije korišćenje svojih elektronskih kontakt podataka u te svrhe.

Bonus video: