Zavičajni muzej u Pljevljima uveo naplatu ulaznica, cijene će biti simbolične

Posjetioci Zavičajnog muzeja u Pljevljima uskoro će morati da kupuju ulaznice

2392 pregleda 3 komentar(a)
Dio postavke muzeja - period paleolita, Foto: Muzej
Dio postavke muzeja - period paleolita, Foto: Muzej

Zavičajni muzej u Pljevljima uskoro će početi da naplaćuje ulaznice posjetiocima, nakon što je Savjet te ustanove nedavno usvojio cjenovnik.

Direktorica Muzeja Dejana Drobnjak kazala je “Vijestima” da je praksa svuda u svijetu da se posjeta muzejima naplaćuje, a da će u pljevaljskom to biti po simboličnim cijenama.

Ulazak u Muzej djeca iznad deset godina plaćaće jedan euro, odrasli dva, a porodična ulaznica naplaćivaće se tri eura. Organizovane grupne školske posjete ubuduće će se naplaćivati deset eura.

Ove cijene važe za domaće posjetioce, dok će za inostrane one biti nešto veće. Ulazak u muzej odrasli stranci plaćaće tri eura, dok će porodična ulaznica koštati pet eura. Djeci iz inostranstva ulazak će se naplaćivati po cijeni od jednog eura, kao i za domaće posjetioce.

Audio i stručno vođenje na engleskom jeziku koštaće jedan odnosno dva eura.

Organizovane đačke posjete Zavičajnom muzeju djeci sa područja pljevaljske opštine se neće naplaćivati, kao i posjete ranjivih kategorija društva.

”Gdje god se nađemo ne pitamo da li se ulaznice u muzej plaćaju jer se to negdje i podrazumijeva. Veliki broj naših posjetilaca, posebno onih koji dođu sa strane, pitaju nas koliko je ulaznica i kako da plate. Tako da smo se odlučili da uvedemo simboličnu cijenu”, kazala je Drobnjak.

Očekuje da će građani imati razumijevanje zbog početka naplate ulaznice u muzej.

”Negdje smo imali potrebu da i sam rad muzeja malo ozvaničimo”, rekla je Drobnjak.

Savjet je donio i cjenovnik po kojem će izdavati galerijski i izložbeni prostor Muzeja na jedan dan (12 sati) za 50 eura, sedam dana 100 eura i 300 eura za izdavanje prostora na 30 dana.

Ove cijene ne važe na ustupanje prostora za organizovanje djelatnosti od javnog interesa u organizaciji Opštine i javnih ustanova smještenih u Domu kulture.

Drobnjak je kazala da je u sklopu Muzeja otvorena i suvenirnica u kojoj su izloženi različiti suveniri koji na autentičan način prikazuju neki detalj sa predmeta koji se nalaze u zbirkama Muzeja.

To su jedinstveni predmeti i ne radi se o suvenirima koji se ne mogu naći nigdje drugo i svi su namjenski pravljeni za našu suvenirnicu”, rekla je Drobnjak.

U suvenire je pretočen samo dio bogate zbirke Zavičajnog muzeja u Pljevljima, a za sada je u ponudi desetak različitih suvenira.

U ponudi su razglednice sa motivima iz umjetničke zbirke, magneti sa motivima iz etnografske i arheološke zbirke, stalne izložbene postavke Putevima hompsapiensa i ručno rađeni predmeti sa motivima predmeta nađenih na lokalitetu Municipijum S.

Zavičajni muzej u Pljevljima, čiji fundus broji blizu pet hiljada muzejskih jedinica, osnovan je 1952. godine.

U toku svog višedecenijskog postojanja Zavičajni muzej je na teritoriji Pljevalja realizovao brojna istraživanja. Preko muzejskog materijala koji se čuva u Zavičajnom muzeju Pljevlja, život čovjeka na prostoru Pljevalja može se pratiti, praktično u kontinuitetu, još od daleke praistorije, odnosno srednjeg i gornjeg paleolita, što se datuje na vrijeme starije od 40.000 godina.

Zavičajni muzej u Pljevaljima, iako raspolaže izuzetno bogatim muzejskim fondom, godinama nije imao stalnu postavku i bio je zatvoren za posjetioce.

Muzej je 1991. godine zatvoren zbog havarije, koja se dogodila na sistemu grijanja u objektu, čiji je dio tada bio poplavljen, a muzejski eksponati smješteni su u depoe. Nakon rekonstrukcije Doma kulture prije oko četiri godine Zavičajni muzej je ponovo vraćen u nekadašnji prostor, od kada su vrijedni muzejski eksponati ponovo dostupni posjetiocima.

U muzeju se čuva se jedno od najvrednijih pokretnih dobara Crne Gore - diatreta, luksuzna čaša izrađena od reljefno ukrašenog kristalnog bezbojnog stakla, koja potiče iz četvrtog vijeka.

Bonus video: