Martinović o mogućem ukidanju suda u Kolašinu: Ministarstvo i sudski savjet da ne nanose nemjerljivu štetu

Martinović je kazao da je Osnovni sud "institucija od krucijalne važnosti za grad i neophodna za pravilno funkcionisanje pravosuđa u Kolašinu"

6449 pregleda 91 reakcija 11 komentar(a)
Martinović, Foto: Opština Kolašin
Martinović, Foto: Opština Kolašin

Predsjednik Opština Kolašin Vladimir Martinović izrazio je "ozbiljnu zabrinutost u vezi sa mogućim ukidanjem Osnovnog suda u tom gradu, kao posljedicom Plana racionalizacije pravosudne mreže".

On je apelovao na Ministarstvo pravde i Sudski savjet da pažljivo razmotre situaciju i "da planom racionalizacije ne nanose nemjerljivu štetu Kolašinu, ukidanjem tako značajne institucije".

Martinović je kazao da je Osnovni sud "institucija od krucijalne važnosti za grad i neophodna za pravilno funkcionisanje pravosuđa u Kolašinu".

"Ukidanje suda bi značilo da će se građani naše opštine suočiti sa dodatnim troškovima i nepotrebnim putovanjima kako bi pristupili pravdi. Ovo bi značilo i veće opterećenje za sudove u susjednim opštinama, što bi dovelo do njihove preopterećenosti i usporenog pristupa ostvarivanju njihovih prava. Takođe, prilikom razmatranja ovog Plana mora se voditi računa i onima koji su svoj radni vijek posvetili radu u ovim institucijama", poručio je predsjednik Opštine Kolašin.

On tvrdi da bi ukidanje suda neminovno vodilo i ka ukidanju Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Kolašinu, što, prema njegovim riječima, svakako nije dobra poruka u borbi protiv korupcije i kriminala.

"Zbog toga apelujem da pažljivo razmotrite tu odluku i shvatite da je očuvanje Osnovnog suda u Kolašinu od vitalne važnosti za moje sugrađane. Molim vas da ova institucija ne bude kolateralna šteta racionalizacije, već da uložite napore u cilju poboljšanja njenog rada i efikasnosti. Takođe, želim da naglasim da je Osnovni sud u Kolašinu jedan od sudova sa velikom tradicijom u našoj zemlji. Ovaj sud je odigrao ključnu ulogu u zaštiti prava građana i borbi za pravdu u ovom dijelu Crne Gore. O tome dovoljno govori činjenica da je bio jedan od prvih sreskih sudova u predratnoj Crnoj Gori", ocijenio je Martinović.

Zbog toga bi, kazao je, eventualna eliminacija Osnovnog suda iz pravosudne mreže, osim veliki gubitak za Kolašin, njegovu istoriju i kulturno nasljeđe, predstavljala i svojevrstan obračun sa crnogorskom pravnom tradicijom, što bi trebalo da je neizostavan faktor prilikom razmatranja ove odluke.

Martinović kaže da je siguran da to niko ne želi da učini.

Predsjednik Opštine Kolašin uvjeren je da se "zajedničkim naporima i razumijevanjem za potrebe građana Kolašina može naći najbolje rješenje za sve", a to, ocijenio je, "nipošto nije ukidanje suda".

Bonus video: