Ulcinjani pišu peticiju za spas sezone

U Ulcinjskom polju traže hitno priključenje na kanalizacionu mrežu. U tom potpuno urbanizovanom dijelu grada, izgrađeno je više od 20 hotela i apartmanskih objekata, kao i više od 50 zgrada

4815 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vlasnici i investitori turističkih, stambenih i poslovnih objekata u Ulcinjskom polju pokrenuli su peticiju kojom traže da lokalna vlast omogući priključenje njihovih objekata na novu gradsku kanalizacionu mrežu koja jednom trasom prolazi kroz to naselje.

U Ulcinjskom polju, potpuno urbanizovanom dijelu grada, izgrađeno je više od 20 hotela i apartmanskih objekata, kao i više od 50 zgrada, u kojima se osim prodaje stanova, mogu naći i stambene jedinice za iznajmljivanje tokom sezone.

”Kao vlasnici prvog urbanog naselja koje se gradi na teritoriji Opštine, koje smo izgradili i ulažemo veoma velika sredstava u izgradnju i razvoj ovog dijela grada, još nestrpljivo čekamo da Opština ispuni obaveze izgradnje elementarne infrastrukture. Nakon naplate ogromnog iznosa komunalne takse koja trenutno iznosi preko 6-7 ili više miliona eura, gledajući intenzitet gradnje, smatramo nedopustivim da se još nijedan cent od strane lokalne uprave ne uloži u ono što je namjena tih sredstava”, piše u peticiji.

Konstatuje se “da svakako nova lokalna uprava nije kriva za naslijeđeni javašluk po tom pitanju, ali jeste odgovorna za intenziviranje napora za početak razvoja infrastrukture”.

”Želimo da na ovaj način da upozorimo na nesagledive posljedice nerješavanja ovog problema, prije svega pitanja otpadnih voda i sekundarne kanalizacione mreže kroz naselje, što može izazvati ekološku i ekonomsku katastrofu za grad. Ako glavna cijev buduće mreže prolazi kroz naselje, nelogično i neracionalno da se nije projektovala sekundarna mreža i omogućilo priključenje svih objekata iz naselja. Zato I apelujemo na ovaj način”, piše u peticiji.

Vlasnici i investitori vjeruju da se do početka špica sezone može obaviti dosta toga.

”Da se svi savjesni i legalni graditelji priključe na mrežu i izbjegnu rizici koje nosi ovaj problem kada su svi kapaciteti turističkih i stambenih jedinica popunjeni”, piše u peticiji.

Peticija se može potpisati u hotelu “Olea”, a do sada je prema saznanjima Vijesti, potpise stavilo više desetina investitora i vlasnika.

Želimo da na ovaj način da upozorimo na nesagledive posljedice nerješavanja ovog problema, prije svega pitanja otpadnih voda i sekundarne kanalizacione mreže kroz naselje, što može izazvati ekološku i ekonomsku katastrofu za grad. Ako glavna cijev buduće mreže prolazi kroz naselje, nelogično i neracionalno da se nije projektovala sekundarna mreža i omogućilo priključenje svih objekata iz naselja

Bonus video: