RE zajednici treba dati glas, a ne nametati rješenja

Poruke sa okruglog stola "Vidiš li me, čovječe?", koji je održan u Evropskoj kući povodom Međunarodnog dana Roma

1873 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Evropska kuća
Foto: Evropska kuća

Romskoj i egipćanskoj (RE) zajednici treba dati glas, a ne nametati rješenja, poručeno je sa okruglog stola "Vidiš li me, čovječe?", koji je održan u Evropskoj kući povodom Međunarodnog dana Roma.

Kako se navodi u saopštenju Evropske kuće, zamjenik ambasadorke Evropska unije (EU) u Crnoj Gori Rikardo Seri istakao je da EU podržava integraciju Roma na svim nivoima.

On je rekao da su jednak pristup kvalitetnom obrazovanju za mlade, programi obuke i usavršavanja za starije generacije i uopšte stvaranje prilika za zapošljavanje, u srži rada Unije.

Seri je kazao da u Crnoj Gori postoji potreba za jačanjem borbe protiv anticiganizma i diskriminacije RE zajednice kako bi se omogućio bolji pristup oblastima privrede i društva.

“Anticiganizam i višestruka diskriminacija, glavni su razlozi socijalne isključenosti, dok posljedice njihovog nepovoljnog položaja uključuju visoku stopu nezaposlenosti, nisku stopu upisa i završavanja škole, kao i loše uslove za život velike većine Roma i Egipćana”, kazao je Seri.

On je podsjetio da ima i pozitivnih primjera i čestitao Vladi što se držala roka za usvajanje nove Strategije za Rome.

Prema riječima Serija, to dodatno dokazuje da je Crna Gora snažno posvećena napretku u integraciji Roma u okviru pristupanja države EU.

Kako je dodao, sada je najvažnije da se obezbijedi solidna implementacija, uključujući i izdvajanje potrebnih sredstava.

"Možete računati na našu podršku na tom putu. U međuvremenu, bitno je da damo glas ljudima iz zajednice, a ne da namećemo rješenja. Morate biti saslušani i morate biti viđeni”, kazao je Seri.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Podgorici Lejla Dervišagić podsjetila je da su osnovne norme svakog demokratskog društva prihvatanje da različitosti čini bogatstvo, a ne opasnost.

"Nadam se da ćemo svi zajedno na dnevnoj osnovi nastaviti pomagati pripadnicima romske zajednice da ostvare svoja prava i da se osjećaju kao punopravni članovi društva, što svakako jesu, a da će 8. april biti dan slavlja i promocije bogate kulture i tradicije Roma, a ne samo osvrtanje na probleme", istakla je Dervišagić.

Predstavnik MLJMP Sokolj Beganaj, kazao je da, kada je neko cijeli život diskriminisan, on navikne na diskriminaciju i to mu je svakodnevica.

Kako je dodao, taj neko je uvijek diskriminsan i postao je "imun".

“Na jednoj strani, radi država, međunarodne i nevladine organizacije, ali sada zajednica mora da preduzme neke korake. Jer ako svi rade svoj dio posla, a zajednica ne radi, tu mogu biti zastoji i ne možemo ići naprijed. Zato i mi moramo pričati u porodici, sa prijateljima, da krenemo i da se uključimo", kazao je Beganaj.

Navodi se da su, prema Balkanskom barometru iz 2019, sprovedenom u zemljama Jugoistočne Evrope, Romi i Egipćani i dalje žrtve duboko ukorijenjenih predrasuda, kako u društvu, tako i u profesionalnom okruženju.

“Dok je podrška koja im se pruža u vidu afirmativne akcije znatno manje dostupna u poređenju sa drugim ranjivim grupama”, dodaje se u saopštenju.

NVO aktivista Samir Jaha rekao je da se Romska zajednica promijenila ali da se percepcija većinske zajednice o romskoj zajednici ne mijenja.

Kako je saopšteno, podrška različitim oblicima romskih preduzetničkih inicijativa jedan je od najefikasnijih načina da se prekine ciklus siromaštva i romskim građanima omogući da doprinesu ekonomskom razvoju određene zemlje ili regiona.

Navodi se da su u okviru EU projekta medijatori napravili sponu između zajednice i institucija.

Jedan od HELP medijatora Nardi Ahmetović rekao je da se ta organizacija zalaže za unapređenje položaja romske zajednice.

“Zahvaljujući EU, kroz program medijatora pomogli smo zajednici da ostvari svoja ljudska prava. U 11 opština sada imamo saradnike za socijalnu, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje ‘’, rekao je Ahmetović.

Bonus video: